Oplossing voor bitcoin ransomware ontwikkeld door Emsisoft

Softwarebedrijf Emsisoft claimt de oplossing te hebben voor WannaCryFake. Dat kondigt Emisoft aan in haar laatste blogpost. WannaCryFake is een vorm van ransomware, oftewel gijzelsoftware. WannaCryFake is een nieuwe versie van WannaCry, de ransomware die vanaf 2017 vele computers teisterde.

Betaal geen bitcoin om bij je bestanden te komen

Heb je WannaCryFake op je computer? Dan kan je niet meer bij je bestanden, of een deel van je bestanden. Je krijgt dan een bericht dat je bitcoin moet betalen aan de hackers om de bestanden te ontsleutelen. Jouw computer wordt dan als het ware gegijzeld door de hackers. De hoogte van het bedrag in bitcoin dat je moet betalen hangt af van hoe snel je reageert.

Het softwarebedrijf raadt je aan om in geen enkel geval contact op te nemen met de hackers. En je moet zeker geen bedrag in bitcoin overmaken wanneer je computer besmet is. Op die manier moedig je deze tak van criminaliteit alleen maar aan.

Software kan je bestanden weer ontsleutelen

De gratis tool van Emisoft zou het mogelijk moeten maken om de bestanden weer terug in originele staat te herstellen. Volgens Emisoft is de kans minimaal dat je bestanden onherstelbaar beschadigd worden.

Veel computers besmet

De verspreiding van ransomware zoals WannaCryFake is een serieus probleem. In de eerste drie maanden van 2019 is het aantal aanvallen in Amerika met 118 procent gestegen, volgens data van McAfee Labs.

Uit onderzoek van antivirusbedrijf Sophos blijkt dat er alleen al in augustus 4,3 miljoen exemplaren van WannaCry zijn gevonden. Daarnaast is het een probleem dat er steeds meer verschillende versies van de ransomware verspreid worden. Volgens Sophos zijn er in augustus 6.963 verschillende varianten gespot. Daarvan zijn er 5.555 varianten nieuw. En dat maakt het moeilijk om de malware te stoppen.

Wil je weten wat je moet doen als jouw computer besmet is met ransomware? Bekijk dan hier de tool van Emisoft of lees hier meer informatie over ransomware.

Net als bij het investeren in cryptocurrency, is het belangrijk dat je bij een gratis tool zelf onderzoek verricht naar de betrouwbaarheid.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.