Ethereum bedenker Vitalik Buterin doneert 5 miljoen dollar in ETH aan Oekraïne

Het conflict tussen Oekraïne en Rusland is na meer dan een maand nog altijd in volle gang. Vanaf het begin van de strijd bewijst cryptocurrency zich als een middel om het volk en militairen te steunen. Vitalik Buterin, de bedenker van Ethereum, heeft besloten om niet langer aan de zijlijn te blijven en 5 miljoen dollar (4,5 miljoen euro) te doneren aan Oekraïne.

Om precies te zijn heeft Buterin 750 Ethereum (ETH) gedoneerd aan Unchain Fund, een door blockchain activisten opgezet goed doel. Unchain Fund is opgericht om Oekraïne te helpen op humanitair front. Naast de 750 ETH voor Unchain Fund heeft Buterin ook 750 ETH overgemaakt aan Aid For Ukraine. Dit fonds is opgezet door het Oekraïense ministerie van digitale transformatie. Aid For Ukraine heeft via Twitter laten weten enorm blij te zijn met de donatie van 2,5 miljoen dollar (2,25 miljoen euro) van de gulle Buterin.

Buterin blijft bescheiden

Het siert Vitalik Buterin dat hij zelf niets naar buiten heeft gebracht over de donaties. De enige reden waarom we over de donaties weten is vanwege de dankwoorden van de fondsen en zijn Ethereum Name Service (ENS) domein ‘vitalik.eth’ waarop de donaties terug te vinden zijn.

Dankzij de gift van de oprichter van Ethereum komen de crypto-donaties inmiddels boven de 100 miljoen dollar (90 miljoen euro) uit. In het bijzonder de Oekraïense overheid, het NGO-fonds Come Back Alive, UkraineDAO, Unchain Fund, Aid for Ukraine en Cryberpolice Ukraine hebben veel gelden ontvangen vanuit de crypto-gemeenschap.

Waar worden de donaties voor ingezet?

Het geld wordt voor verschillende doeleinden ingezet door de Oekraïense overheid en de goede doelen. Onder meer het leger en humanitaire initiatieven profiteren van de vrijgevigheid van de crypto-gemeenschap. Donaties in cryptocurrency’s bewijzen zich als een simpele en snelle manier om te hulp te schieten in noodgevallen.

De internationale betalingen via cryptocurrency’s vergen geen tussenkomst van financiële instellingen en komen direct op de plaats van bestemming aan. Al moeten de gelden daarna wel omgezet worden in fiatgeld om er spullen van te kopen. We zijn immers nog niet op het punt dat je overal met bitcoin en ethers kunt betalen.

Interessant is dat de eerste bitcoin-donaties al binnenkwamen op 8 februari. Op dat moment nam de dreiging vanuit Rusland reeds toe en besloten Oekraïense vrijwilligers en hacker organisaties om alvast wat steun richting Oekraïne te sturen.

Bitcoin koers 35% omhoog in maand na invasie

In de maand nadat het Russische leger Oekraïne binnenviel is de bitcoin koers met 35 procent gestegen. Het laat zien dat bitcoin zich inmiddels goed weet te verweren in tijden van grote geopolitieke onrust en onrustige macro-economische omstandigheden.

Dat gezegd hebbende ervaart de bitcoin koers op dit moment wat mindere tijden. Na een opleving naar 48.000 dollar (43.200 euro) zitten we inmiddels weer onder de 45.000 dollar (40.500 euro). Al staan er bij Bitcoin 2022 vandaag wat spannende dingen op het programma die de koers in potentie een boost kunnen geven. Met name de presentatie van Samson Mow van vandaag om 16:45 belooft volgens de spreker zelf een knaller te worden.

Delen:

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.