Ethereum: Alles wat je moet weten over de Constantinople update

Op 16 januari wordt de Constantinople update van Ethereum verwacht. Dat is een geschatte datum, want de update wordt uitgevoerd in block 7.080.000. Wat betekent deze update? Dat zetten wij voor jou op een rij in dit artikel.

Wat is een fork?

De update van Ethereum is een hard fork.  Een hard fork is simpelweg een splitsing in de blockchain, het transactienetwerk van Ethereum.

Wanneer komt er dan een hard fork?

  • Een hard fork kan plaatsvinden bij gebrek aan consensus. Dat was bijvoorbeeld bij bitcoin en bitcoin cash het geval. Twee partijen konden het niet eens worden over een eenduidige oplossing. Uiteindelijk werd toen de blockchain opgedeeld uit twee verschillende ketens, en dus ook twee verschillende munten.
  • Maar een hard fork kan ook een update van het protocol zijn. Dit is nu bij Ethereum het geval. Deze update is dan niet met terugwerkende kracht geldig. Oftewel: computers met de oude software kunnen de nieuwe regels niet volgen. Deze moeten dan updaten naar de nieuwe versie.

 

Wat is Constantinople?

Constantinople is een geplande update van het Ethereum netwerk. De roadmap (ontwikkelplan) van Ethereum is opgebouwd uit verschillende fases met ieder een eigen naam.

De huidige versie van Ethereum heet Byzantium. Na de update op 16 januari wordt de nieuwe versie in werking gesteld, deze heet dus Constantinople.

Net zoals bij bitcoin kunnen ontwikkelaars zelf verbeterpunten aandragen. Op het Ethereum netwerk heten die EIP (Ethereum Improvement Proposals).

Moet ik zelf iets doen?

Bezit je zelf ether? Dan hoef je niets te doen. De ether (ETH) die je bezit bestaan ook gewoon op de nieuwe blockchain. Exchanges zullen overstappen naar de nieuwe softwareversie van Ethereum, maar jij als cryptobezitter merkt daar eigenlijk niets van.

Run je zelf een Ethereum node? Dan is het raadzaam om de software ten tijde van de update te vernieuwen naar de Constantinople versie.

Wat gaat er (o.a.) veranderen?

  • EIP-1234: De difficulty bomb wordt met ongeveer 12 maanden uitgesteld. Dat komt omdat het development team van Ethereum vertraging opliep. Het team heeft vertraging met de weg van Proof of Work naar Proof of Stake.
  • EIP-1234: De beloning voor het minen van ether gaat iets omlaag. Dat zorgt er samen met het uitstel van de difficulty bomb ervoor dat het nog steeds even lang duurt om een blok te vinden.
  • EIP-1052: Dit zijn technische aanpassingen die zorgen voor minder transactiekosten van smart contracts.

Heeft dit invloed op transactie-snelheid of confirmatietijd?

De bloktijd blijft ongeveer 15 seconden per blok. Wat dat betreft gaat er met deze update niets veranderen.

Worden transacties nu goedkoper?

Dat hangt ervan af. Sommige veranderingen verbeteren de werking van smart contracts, en daarmee kan het zijn dat transacties goedkoper worden.

Dit artikel is een vrije vertaling van een artikel op Medium.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.