Ethereum is evenveel waard als goud, voor het eerst sinds 2018

Ethereum maakt net zoals bitcoin een flinke opmars mee. Dit weekend bereikte de munt de all-time high, maar tegelijkertijd een andere mooie mijlpaal. Voor het eerst sinds januari is ethereum evenveel waard als één ounce goud.

Ethereum en goud

Op het moment van schrijven kost één ounce (iets meer dan 28 gram) goud 1.824 dollar. Op cryptocurrency exchange Bitstamp betaal je nu 1.802 dollar. Op dit moment krijg je voor een ETH nog net geen ounce goud, maar dat was dit weekend anders.

Dat zie je op de grafiek hieronder. Daar zie je de ethereum koers uitgedrukt in goud. Een waarde hoger dan 1 betekent dat je meer dan 1 ounce goud krijgt voor 1 ether. 

Waarom is dit belangrijk? Goud wordt door veel beleggers gezien als een store of value. Dat is een manier om je investeringen te beschermen tegen waardeverlies, bijvoorbeeld door inflatie. Wordt ethereum nu ook een store of value? Het is nog te vroeg om die conclusie te trekken, maar de coin is in ieder geval goed bezig.

Bitcoin is verder

Bitcoin is de cryptocurrency die nu het meest wordt beschouwd als store of value. Op 3 maart 2017 was bitcoin voor het eerst meer waard dan 1 ounce goud. Eind 2017 kon je met 1 bitcoin al meer dan 15 ounce goud kopen. En op Valentijnsdag bereikte bitcoin het voorlopige hoogtepunt van 26,67 ounce goud per bitcoin.

Veel beursgenoteerde bedrijven zien in bitcoin een manier om zich te beschermen tegen inflatie. Eerder schreven we al dat de opmars van bitcoin ten koste gaat van investeringen in goud. Deze tweet van Lancelot Investments laat zien dat er de laatste maanden een uitstroom is van bezitters van goud ETF’s. Tegelijkertijd stijgt de bitcoin prijs. Dit kan erop wijzen dat steeds meer institutionele partijen voor cryptocurrency’s zoals bitcoin kiezen.

Beursgenoteerd bedrijf MicroStrategy investeerde bijvoorbeeld meer dan 1 miljard dollar in 2020. Maar de grootste verrassing was dat Tesla in één klap 1,5 miljard dollar investeerde in bitcoin. Mede door dit nieuws schoot de bitcoin koers door de weerstand van 41.000 dollar (33.807 euro).


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Al eens afgevraagd waarom centrale banken GEEN cryptocurrencies aanhouden ?

    18 februari 2021