Ethereum stijgt 8%, kan Bitcoin ingehaald worden met The Merge op komst?

Ethereum bereikt zijn hoogste koers van dit jaar, althans, als de waarde uitgedrukt wordt in bitcoin en niet in euro’s. Je zou kunnen stellen dat de ethereum koers stijgt terwijl bitcoin juist daalt, maar er is meer aan de hand.

En is het mogelijk dat ETH eindelijk kans maakt om BTC van de troon te stoten? Tijd voor een spraakmakend artikel vol nuance!

Ethereum koers stijgt 8% in euro

In de grafiek hieronder wordt de waarde van de Ethereum koers uitgedrukt in euro’s. Op 3 januari werd de hoogste waarde van dit jaar behaald met 3.373 euro. Daarna was het een en al misère, tot het dieptepunt halverwege juli werd bereikt.

De Ethereum koers lag toen zelfs even onder de 1.000 euro. Een goed koopmoment bleek later, want onder andere door de 8% stijging van vandaag, is ETH 1.625 euro waard. Toch een mooie stijging van 60% van de een na grootste cryptocurrency.

Ethereum is dus de een na grootste cryptocurrency, na bitcoin. Niet gek dat deze twee vaak in één adem genoemd worden. Als we puur naar de koers kijken, dan heeft ethereum een beter 2022 dan bitcoin.

Ethereum uitgedrukt in Bitcoin

In de vorige grafiek werd de waarde van ethereum uitgedrukt in euro’s. Gelukkig voor ons is het mogelijk om crypto te kopen in onze eigen valuta, dat maakt rekenen wel zo makkelijk. Dat kan bijvoorbeeld via onze app BLOX.

Maar op veel grote internationale beurzen wordt gehandeld in dollars, stablecoins en Bitcoin. Voordat het een paar jaar geleden normaal werd dat je met je creditcard crypto kon kopen bij beurzen, kon je alleen altcoins verhandelen tegen bitcoin. Je stuurde bitcoin naar je wallet bij een beurs en kocht op die manier bijvoorbeeld ethers.

Daarom is het nog steeds gemeengoed om naar het handelspaar ETHBTC te kijken, op sommige oldschool beurzen wordt bitcoin overigens afgekort met XBT (het verhaal hierachter is absoluut niet interessant, dus we zullen je de details besparen).

Ethereum verslaat Bitcoin in 2022

Bitcoin en ethereum vechten sinds mensenheugenis om wie de nr1 crypto is op de markt qua marketcap, hoewel, het is vooral het kleine broertje dat vecht om de aandacht van de grotere broer. Ethereum heeft de eerste positie nimmer weten over te nemen van bitcoin, maar zet dit jaar wel een stap in de goede richting.

Hieronder de koers van ethereum, uitgedrukt in bitcoin. Als je van traden houdt dan had je begin dit jaar je ethers in kunnen wisselen voor bitcoin, om deze in juni weer in te wisselen voor ethereum. Maar dat is een koe in de kont kijken.

Makkelijker is om naar de prestaties van het hele jaar te kijken, en de ethereum koers staat nu op zijn hoogste bitcoinwaarde van dit jaar. Op dit moment is 1 ether 0,0845 BTC waard (context: all time high is 0,15 BTC).

Bron: Tradingview

Doet Ethereum het goed of slecht?

Hoewel ether gisteren zijn hoogste punt bereikte van 2022, zijn de verschillen klein. Dit zijn de prestaties van de twee coins sinds 1 januari:

  • Bitcoin -59,38%
  • Ethereum -56,26%

Het verschil is ongeveer 3 procentpunt en dit kan je op twee manieren interpreteren. De eerste is dat het knap is dat in een bear markt ETH beter presteert dan bitcoin, dat is nog nooit gebeurd. Meestal zoeken investeerders hun toevlucht in BTC, waardoor deze minder hard daalt dan altcoins.

Een tweede interpretatie is dat Ethereum zijn allergrootste en meest gehypet (ook door ons) upgrade ooit krijgt in september, en dat dit ‘maar’ heeft geleid tot 3 procentpunt winst op BTC. Deze upgrade wordt The Merge genoemd en laat overigens niet lang meer op zich wachten, over een week kan het al zo ver zijn.

Kan Ethereum zorgen voor The Flippening?

We hadden het in het begin van het artikel al over de posities van bitcoin en ethereum als nummer één en twee. Als je de totale waarde van alle crypto’s bij elkaar optelt, dan maakt bitcoin 36,1% en ethereum 19,2% hiervan uit.

Het is nog nooit gebeurd, maar stel dat ethereum zijn grote broer BTC weet in te halen, dan zal dat de cryptomarkt voor altijd op zijn kop zetten. Deze hypothetische gebeurtenis wordt The Flippening genoemd.

Op 14 juni 2017 kwam ethereum in de buurt en werd voor het eerst gesproken over een mogelijke Flippening. Dat zie je in de grafiek hieronder, paars is ETH en blauw is BTC. Het scheelde nog maar 8,5 procentpunt tussen de twee coins.

Bron: CoinGecko

Op dit moment is ethereum 0,0845 BTC waard, om The Flippening werkelijkheid te maken, moet ether stijgen tot 0,156 BTC. Halverwege 2017, toen ethereum dreigde bitcoin in te halen, was ether ongeveer 0,14 bitcoin waard.

Volgens BlockchainCentre is The Flippening-meter voor 53,2% gevuld. Dus ja, in theorie is het mogelijk dat ether op nummer 1 komt te staan, maar er is nog een lange weg te gaan.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.