Greenpeace valt Bitcoin aan, maar krijgt kritiek op uitvoering

De internationale milieuorganisatie Greenpeace is al enige tijd bezig met een aanval op Bitcoin die de naam “Change The Code” draagt. Het grote doel van de publieke aanval is om Bitcoiners ervan te overtuigen dat het protocol moet overstappen van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake. Tot nu toe is die aanval weinig succesvol en het laatste wapenfeit van Greenpeace wordt zelfs omarmd door de Bitcoin-gemeenschap.

Doodshoofd met laserogen

Greenpeace onthulde op 23 maart een kunstwerk dat de naam “Skyll of Satoshi” draagt. Het gaat om een doodshoofd met een Bitcoin-logo en rode laserogen. Juist die laserogen leiden tot hilariteit binnen de Bitcoin-gemeenschap, omdat Greenpeace hiermee (mogelijk onbedoeld) verwijst naar een populaire meme onder Bitcoiners.

Het blijft ook opvallend dat milieuorganisaties als Greenpeace zich drukmaken om Bitcoin, zonder dat ze zich eerst verdiepen in de materie. Juist het huidige financiële systeem, dat alleen maar kan bestaan bij eindeloze en steeds snellere groei is enorm slecht voor het klimaat.

Bitcoin, vanwege zijn absolute schaarste van 21 miljoen eenheden, zou overheden juist dwingen tot meer discipline. Het feit dat ons overheidsgeld op dit moment nergens aan gekoppeld is betekent dat we eindeloos van de toekomst kunnen lenen, wat we gezien de enorme (en groeiende) schuldenberg ook doen.

Een terugkeer naar iets als de goudstandaard of door ons geld aan Bitcoin te koppelen zou de samenleving niet per se verrijken, maar het zou wel goed zijn voor de planeet. Dit zou namelijk voor een terugkeer van discipline zorgen. Onder een Bitcoin-standaard kun je niet meer uitgeven dan je daadwerkelijk hebt.

Niet het enige argument

Dat is nog niet eens het enige argument voor een Bitcoin-standaard in de klimaatdiscussie. Bitcoin zorgt er namelijk ook voor dat de productie van duurzame energie winstgevender is. Het opwekken van duurzame energie is afhankelijk van de grillen van de natuur. Op sommige momenten leidt dat tot een overproductie die producenten niet kwijt kunnen aan het stroomnet.

Normaal gesproken gaat die productie verloren en verdienen zij daar niets aan. Bitcoin mining maakt het mogelijk om die extra productie op te vangen en voor producenten van duurzame energie een bodemprijs te genereren, waardoor zij winstgevender worden ten opzichte van meer vervuilende producenten van energie.

Daarnaast zien we dat steeds meer olie- en gasbedrijven Bitcoin mining inzetten om overtollige gasproductie, die normaal gesproken afgefakkeld zou worden, om te zetten in Bitcoin. Het bijzondere aan dit proces is dat er minder CO2 vrijkomt dan bij het normale affakkelen van het overtollige gas.

Klimaatinvesteerders Daniel Batten, die zich sinds kort op Bitcoin mining stort, berekende zelfs dat Bitcoin op dit tempo al in 2025 CO2-negatief en dus klimaatpositief is, als het op deze voet doorgaat. Wat dat betreft zou Greenpeace er goed aan doen om zich nog eens wat meer in dit onderwerp te verdiepen.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Kom op Thom, alsjeblieft voel je niet zo aangevallen. Zoals de ‘bitcoin-gemeenschap’ met hun kinderlijke memes, te verdrietig voor woorden, voor volwassen mensen althans, al mogen die ook best hun speentjes en kinerpleziertjes hebben. Maar zeker voor mensen die denken een oplossing te hebben voor wereldproblemen.

    Berekeningen van Daniel Batten opvoeren als bewijs is alsof je berekeningen van Q-Anon opvoert over het aantal pizzadozen waar de geheime wereldregering alias kinderverkrachternetwerk zich achter verschuilt. Volstrekt selectieve aannames en berekningen.

    Bitcoin heeft prachtige kwaliteiten, maar is helaas gruwelijk vervuilend.
    Dat kun je niet wegpraten met logica van het nivo van “ik vlieg zonder energie te verbruiken want het vliegtuig vloog toch wel, zat op een lege stoel die mee vloog”
    Alsof mining slechts plaatsvind op tijdstippen waar energie geloosd wordt. Dit is blabla marketingpraat, volstrekt selectief denken, wishfull thinking, is gevaarlijk vooral in groepsprocessen (je gaat het nog geloven ook), hoe graag je het ook wilt geloven, kom bij zinnen.

    Greenpeace heeft een belangrijk punt en dit is simpelweg de achilleshiel van bitcoin. En Achilles kon ook mooi dromen, maar de realiteit besliste anders.

    Begin met de realiteit, eigen zwakheden, te erkennen, en de pijn die het veroorzaakt voor anderen (en warempel ook jezelf), pas dan is er wat aan te doen. Niet erover praten (mooie woorden/theorietjes/uitvluchten) maar doen. Anders doen anderen het voor je. En dan rest een systeem in de marge, net als nu voor dagdromers en speculateurs/profiteurs (de Daniel Battens en zovele anderen) . Weer een generatie die het verknalt.

    Bitcoin kan in werkelijkheid zelfs nog belangrijker worden dan jullie dagdromen (jullie =- de bitcoingemeenschap’). Maar dan moet je echt aan de slag.

    25 maart 2023