Wat is privacy cryptocurrency Grin? En is het bitcoin 2.0?

Gisteren was de Europese dag van de privacy. In dat kader schreven we al over cryptocurrency gericht op privacy. In dit artikel gaan we dieper in op Grin, een nieuwe privacy coin.

Wat is Grin?

Je kan niet over de coin Grin praten, zonder het ook te hebben over MimbleWimble.

MimbleWimble is een blockchain applicatie en -protocol dat moet zorgen voor extreem goede schaalbaarheid, meer privacy en fungibiliteit (moeilijk cryptowoord voor verwisselbaarheid van coins).

Grin is een open source software project dat draait op een MimbleWimble-blockchain.

Het belangrijkste doel en de kenmerken van het Grin-project zijn:

  • Privacy standaard. Dit maakt volledige fungibiliteit mogelijk waarbij alleen selectief informatie wordt vrijgegeven.
  • Schaalt mee met het aantal gebruikers. Dit bespaart ruimte (op je harde schijf) in vergelijking met andere blockchains.
  • Sterke en bewezen cryptografie. MimbleWimble vertrouwt alleen op Elliptische Curve-cryptografie die al tientallen jaren wordt getest.
  • Eenvoud in ontwerp die het eenvoudig maakt om na verloop van tijd te controleren en onderhouden.
  • Community, het project streeft een decentrale gemeenschap na.

De coin en het protocol zijn als sinds 2016 in ontwikkeling en is 15 januari 2019 live gegaan. Of ja live gegaan, net als bij bitcoin wordt grin gemined. Een minuut na het ontstaan van het eerste blok, werd het tweede blok al toegevoegd.

Op zoek naar meer technische informatie over Grin? Bekijk de GitHub-pagina. Deze informatie is wel voor gevorderden.

Wat is er zo bijzonder aan Grin?

Grin richt zich op privacy, geheel in de geest van de cypherpunks. Maar wel met behulp van community. De coin is betaald door vrijwillige giften. Ze weigerden een ICO omdat de developers het niet eerlijk vinden dat early adaptors op deze manier veel Grin konden verzamelen.

“Het project doet niet aan een ICO, pre-mining, oprichtersbeloningen of soortgelijke activiteiten,” schreef developer Yeastplume (pseudoniem). “We worden niet gedreven door winst of zakelijke belangen. We zijn open-source en community-driven door design. ”

Zoals eerder gezegd, kan je Grin minen. Op dit moment combineert Grin Equihash met een ander proof-of-work-algoritme, genaamd Cuckoo Cycle. Dit is bedoeld om het gebruik van ASIC-chips (GPU’s speciaal gemaakt voor minen van crypto) te ontmoedigen. Het algoritme wordt zo minder voorspelbaar.

Na twee jaar zal Grin permanent overgaan op Cuckoo Cycle. De reden? Ze verwachten dat ASIC-chips tegen die tijd voor iedereen betaalbaar is.

Het monetaire beleid van Grin is flexibeler. Op dit moment wordt elke seconde een nieuwe token uitgegeven. Grin verwacht dat een aanhoudende uitgifte de waarde van de valuta zal stabiliseren.

“We willen dat Grin een valuta is, en geen oppotmiddel,” zei Yeastplume. “We willen het gebruik aanmoedigen en we willen early adopters niet onterecht belonen met een willekeurig deflatoir halveringsschema.” Hiermee doelt hij op de blockhalving die veel coins zoals bitcoin hanteren.

Razendpopulair

Grin wordt gesteund door een grote community en is razendpopulair. En dat is misschien nog wel een understatement. Twee weken nadat ze live gingen, was er al een Grin conferentie. ‘GrinCon’ werd gisteren gehouden in California.

Wil je Grin kopen? Een token heeft nu een waarde van ongeveer 7 euro en is te verhandelen bij verschillende beurzen. Op het moment dat je dit leest is die 7 euro waarschijnlijk al achterhaald, en dat is ook precies de bedoeling van de munt. Vooral de eerste twee jaar moet de waarde volatiel zijn.

“Dit is het ding dat het dichtst bij bitcoin komt”, zei een anonieme investeerder van een beleggingsfirma. “Veel beleggers zien Grin als bitcoin 2.0.”


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.