Handelsvolume bitcoin 2,5 keer zoveel als vorig jaar

Het totaal aantal verhandelde bitcoins in 2018 wordt geschat op een waarde van 2,2 biljoen dollar. Bijzonder, want in heel 2017 werd er voor ‘slechts’ 870 miljard dollar aan bitcoin verhandeld. In dit jaar is er dus ruim 2,5 keer zoveel dollars aan bitcoin verhandeld op beurzen.

Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Satoshi Capital Research. Zij hebben hiervoor data uit Coinmarketcap gebruikt:

Steeds groter deel aan derivaten

Deze data kan een scheef beeld geven van het werkelijke aantal bitcoin dat verhandeld is. In de berekening worden bitcoin derivaten namelijk ook meegenomen. Met derivaten kan je handelen in bitcoin zonder zelf bitcoin te bezitten. Dat kan nu bijvoorbeeld met bitcoin futures.

Volgens het onderzoeksbureau gaat het in dat geval om minder dan een derde van het totale handelsvolume in bitcoin. Satoshi Capital Research zegt wel dat deze derivatenmarkt een steeds groter aandeel vormen in het handelsvolume.

Ook in 2019 kan deze markt in derivaten nog groter worden. Eind dit jaar wordt bijvoorbeeld door de SEC beslist over de bitcoin ETF van SolidX en VanEck.

Bitcoin in vergelijking met Mastercard

Om de cijfers in perspectief te plaatsen kunnen we de laatste resultaten (pdf) van Mastercard erbij pakken. Het totale transactievolume van Mastercard tot nu toe bedraagt 4,4 biljoen dollar. Daarnaast geven zij aan voor gemiddeld 12 miljard dollar aan transacties per dag te verwerken.

Bitcoin doet het niet heel erg veel slechter. De cryptomunt heeft tot nu toe de helft van het totale transactievolume van Mastercard: 2,2 biljoen dollar. En volgens Coinmarketcap is de afgelopen 24 uur voor 5,3 miljard aan bitcoin verhandeld op alle bitcoin exchanges.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Leuk verhaal maar misschien handig om erbij te zetten dat iedereen bitcoin verkoopt en dat er daarom zoveel omzet is

    4 december 2018
  • Zonder koop is er geen verkoop toch?

    20 december 2018