IJsland gebruikt vulkanen en watervallen om Bitcoin te minen

IJsland staat al jaren bekend als een van de beste plekken om Bitcoins te minen. Het land draagt zelfs de meeste rekenkracht bij aan het Bitcoin netwerk per hoofd van de bevolking.

Maar wat maakt IJsland zo bijzonder? Onderzoekers van hashrate.index wijzen naar vulkanen, watervallen (lees: goedkope duurzame energie), de temperatuur en een stabiele politiek. De analyse van IJsland is onderdeel van de reeks Bitcoin Mining Around The World.

IJsland is belangrijk voor Bitcoin

Jaran Mellerud schreef het artikel voor hashrate.index en tweette gisteren de resultaten. Hij merkte op dat IJsland wereldwijd de grootste producent van rekenkracht per hoofd van de bevolking is. Maar hij zegt ook dat dit geen verrassing hoeft te zijn, aangezien IJsland zeker geen nieuwkomer is.

‘Dankzij de goedkope elektriciteit en de ondernemende lokale bevolking was het een van de eerste landen buiten China waar Bitcoin-mining op industriële schaal ontstond.’

Mellerud schat dat Bitcoin miners in het land ongeveer 120 megawatt elektriciteit verbruiken. Als je dat vergelijkt met het de totale rekenkracht van het Bitcoin netwerk dan kom je uit op 1,3%, wat niet veel lijkt. Maar alles is relatief, zeker voor een land als IJsland. Het heeft maar een bevolking van ongeveer 370.000 inwoners, vergelijkbaar met Utrecht.

Bron: Cambridge

Verder zijn er verschillende grote internationale bedrijven actief in IJsland. Denk aan Bitfury, Hive Blockchain, Genesis Mining en verschillende andere binnenlandse Bitcoin miners.

Vulkanen, watervallen en Bitcoin

Volgens de onderzoekers wordt IJsland aangedreven door vulkanen en watervallen, en het is hierdoor een van de rijkste (qua elektriciteit) landen ter wereld. De hernieuwbare energiebronnen worden benut door een elektriciteitssysteem dat bestaat uit tientallen waterkracht- en geothermische energiecentrales en een transmissienetwerk dat rond het eiland cirkelt.

IJsland genereert bijna twee keer zoveel elektriciteit per hoofd van de bevolking als Noorwegen, de nummer twee op de lijst.

Bron: Our world in data

In het artikel staat dat deze gestrande geothermische energie en waterkracht de elektriciteitsprijzen in IJsland extreem goedkoop maken, een van de goedkoopste ter wereld.

Wat doet IJsland met al die elektriciteit? Het heeft geen directe verbinding met andere landen, maar exporteert toch enorme hoeveelheden elektriciteit. Hoe? Door aluminium te maken. In een (voor ons) ideale wereld zou IJsland hun best doen om de grootste exporteur van Bitcoin te worden.

Bitcoin miners krijgen moeilijk nieuwe energie

De realiteit is echter anders. Miners vertelden Mellerud dat het steeds moeilijker wordt om toegang te krijgen tot energie voor nieuwe datacenters. Er worden simpelweg geen nieuwe energiecentrales gebouwd, terwijl de vraag toeneemt.

Dit betekent dat het groeipotentieel in de nabije toekomst waarschijnlijk op het huidige niveau zal blijven. Dit verandert natuurlijk als er efficiëntere miningmachines op de markt verschijnen.

Hoewel elektriciteit schaars is, is het nog steeds goedkoop en zal het waarschijnlijk niet veel duurder worden, aangezien waterkracht en geothermie zeer lage productiekosten hebben. Daarnaast hebben alle Bitcoin miners in IJsland lange contracten afgesloten tegen vaste prijzen, waardoor ze niet vatbaar zijn voor stijgende energieprijzen.

Bitcoin gedijt op politieke stabiliteit

In tegenstelling tot China en, meer recentelijk, de Verenigde Staten, wordt IJsland beschouwd als een van de politiek meest stabiele landen ter wereld. Mellerud zegt dat dit absoluut heeft bijgedragen:

‘Miners werken daar al bijna tien jaar zonder noemenswaardige problemen met de autoriteiten, waardoor het mogelijk de meest stabiele land ter wereld is om Bitcoin te minen.’

Er is nog een reden waarom IJsland al bijna tien jaar Bitcoin miners huisvest. Het koude klimaat betekent dat het onderhouden en uitvoeren van een miningbedrijf eenvoudiger is dan in warmere gebieden zoals Texas. Er hoeft geen koelinfrastructuur worden aangelegd en bovendien kunnen machines langer meegaan.

Schrijf ook over crypto

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe content specialist crypto met een vlotte pen en kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.