IMF waarschuwt Marshall Eilanden: begin niet aan eigen crypto

Het Internationaal Monetair Fonds heeft de Marshall Eilanden een waarschuwing gegeven. De eilandengroep wil een eigen cryptocurrency gebruiken om als wettig betaalmiddel in te voeren. Daar is het IMF het niet mee eens. Dit laten zij weten in een persbericht.

In maar liefst 58 pagina’s laat het IMF weten waarom zij vinden dat de Marshall Eilanden dit plan niet moet doorvoeren. Compleet onderbouwd met cijfers en statistieken. Het IMF lijkt hier dus al geruime tijd mee bezig te zijn.

Even terug: hoe zat het ook alweer?

Eerder dit jaar schreven we al over het plan van de Marshall Eilanden. De kleine eilandengroep in de Stille Oceaan wil een eigen cryptocurrency ontwikkelen. De eilandengroep gebruikt namelijk al jaren de Amerikaanse dollar. Naast de dollar is er nu behoefte aan een eigen munt.

In februari is daarom het wetsvoorstel geaccepteerd om een eigen cryptocurrency uit te geven: de SOV. Het doel van de munt is om de lokale economie te steunen, en het land deels te ontkoppelen van de globale economie.

Maar het IMF laat dit dus niet zomaar gebeuren. Op 10 september lieten zij weten aan de Marshall Eilanden dat dit geen verstandig plan is.

Maar waarom vindt het IMF dit geen goed idee?

Ten eerste maken de Marshall Eilanden onderdeel uit van het globale bankensysteem. Via de Marshall Eilanden is het eenvoudig om internationale banktransacties te verzenden. De eilanden hebben een zogeheten correspondent banking relationship met Amerika. Volgens het IMF is de economie van de Marshall Eilanden daarom afhankelijk van het verzenden en ontvangen van dollars.

Daarnaast gelooft het IMF dat het uitbrengen van een eigen cryptocurrency gevaarlijk kan zijn op het gebied van compliance. Met cryptocurrencies zou het eenvoudiger zijn om geld wit te wassen en terrorisme te financieren. Dat laatste argument is afgelopen week overigens nog ontkracht door Yaya Fanusie.

Klein eilandje, grote invloed

Het is opvallend dat het IMF zich hier nu in mengt. De Marshall Eilanden zijn namelijk maar een kleine eilandengroep, met minder inwoners dan Nijmegen. Het roept een discussie op wereldwijd. Kan een land zomaar een eigen cryptocurrency ontwikkelen? En wat zijn de gevolgen hiervan? De tijd zal het leren.

Op internet brandt de discussie los


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.