IMF noemt cryptocurrency en bitcoin gevaar voor financiële stabiliteit India

Het Internationaal Monetair Fonds spreekt zich steeds vaker uit tegen cryptocurrency. Ditmaal is de waarschuwing van het IMF gericht aan India. Cryptocurrency’s zouden slecht kunnen zijn voor de Indiase financiële stabiliteit.

Effectieve regelgeving noodzakelijk

Nada Choueiri van IMF India zei dat crypto-activa aanzienlijke risico’s vormen, waaronder voor de financiële stabiliteit in India. Deze woorden zijn goed getimed, aangezien India op dit moment overlegt met multilaterale instanties en binnenlandse overheidsinstanties over een regelgevend kader voor crypto.

“Tenzij effectieve regelgevende maatregelen worden geïmplementeerd, kan het ecosysteem van crypto-activa te maken krijgen met ernstige uitdagingen op het gebied van consumentenbescherming, zoals fraude en cyberaanvallen”, zei Choueiri.

30% belasting op winst

India heeft momenteel geen beleid met betrekking tot bitcoin, ethereum en alle andere digitale activa. Burgers en bedrijven kunnen tot morgen vrij handelen in cryptocurrency’s en andere digitale bezittingen zoals NFT’s. Vanaf 1 april (geen grap) heft India 30% belasting op digitale activa. Dit gaat om winst belasting, dus over elke winstgevende transactie betaal je ongeveer 1/3e van de winst aan de overheid. Daarnaast wordt vanaf 1 juli 1% belasting geheven over elke transactie.

Adviesrapport voor wetgeving

Terug naar de huidige situatie. Op dit moment is het Indiase ministerie van Financiën in gesprek met verschillende belanghebbenden, waaronder het IMF, de Wereldbank, de Reserve Bank of India en de Securities and Exchange Board of India. Hier moet een adviesrapport uitrollen.

Je kan dit zien als een consultatiedocument waarin het ministerie van Financiën ingaat op hoe om te gaan met cryptocurrency, gerelateerde risico’s en de behandeling ervan als activaklasse. Het zal de basis vormen voor het beleid van India.

IMF roept op tot internationale samenwerking

Choueiri voegde eraan toe dat het IMF ook met andere landen overlegt over crypto, aangezien een effectief beleid alleen mogelijk is door verschillende landen samen te laten werken.

Vorige week werd bekend dat het IMF namelijk strenge woorden had voor Argentinië. Het land heeft te kampen met een inflatie van van meer dan 52% en heeft hierdoor onlangs de rente verhoogd naar 44,5%. Het IMF zag de bui al hangen, dus waarschuwde dat Argentinië geen crypto mag gebruiken.

Dat was een van de voorwaarden voor een herstructurering van een schuld van 45 miljard dollar.

Crypto beteugelen in ruil voor financiële ademruimte

Deze herstructureringsovereenkomst moet voorkomen dat Argentinië 19 miljard dollar in gebreke blijft aan terugbetalingen aan het IMF. Het land krijgt nu wat ademruimte, door een aflossingsvrije periode van 4,5 jaar. In ruil daarvoor stemt de regering in om niet alleen haar tekorten te verminderen en om de geldpers uit te zetten, maar ook om het gebruik van cryptocurrency’s te beteugelen.

Dit staat in de getekende overeenkomst van het IMF:

“De overheid zal, voor een betere borging van de financiële stabiliteit, het gebruik van cryptocurrency’s ter voorkoming van witwassen en informaliteit ontmoedigen, evenzo zal de digitalisering van betalingen officiële prikkels hebben en zal de financiële consument extra worden beschermd.”

Argentinië heeft geen keuze. Ze bevinden zich in de penibele situatie waarbij ze afhankelijk zijn van internationale paria zoals het IMF en de Wereldbank om hun land draaiende te houden. Ze zijn akkoord gegaan met het voorstel van het IMF, en hierdoor krijgt het land onmiddellijk 9,8 miljard dollar.

Compliment voor bitcoin

De situatie van Argentinië is niet te vergelijken met India. India heeft een veel sterkere economie, maar het IMF probeert hier op een andere manier zijn anti-crypto standpunten af te dwingen.

Het IMF is een van de grootste en meest invloedrijke, mondiale organisaties ooit. Dat zij zich genoodzaakt voelen om landen te waarschuwen voor bitcoin en crypto, dat na 10 jaar aanmodderen in de marge eigenlijk nu pas volwassen aan het worden is, is eigenlijk een groot compliment.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.