Indonesië: handelen in bitcoin vanaf een biljoen roepia

De Jakarta Post meldt dat bedrijven die cryptofutures willen aanbieden minimaal 1 biljoen roepia als kapitaal moeten hebben. Dat komt neer op iets meer dan 62 miljoen euro. Dat heeft de Indonesische Trade Ministry’s Futures Exchange Supervisory Board (genaamd: Bappebti) besloten.

Soort gedoogbeleid

Het beleid van Indonesië heeft wat dat betreft wel wat weg van ons omslachtige soft drugs gedoogbeleid. Sinds oktober is het namelijk illegaal om cryptocurrency’s te hebben en te verhandelen, maar financiële producten afgeleid van crypto’s mogen dan weer wel. Denk hierbij aan futures en indexen.

Met futures gok je eigenlijk op een waardestijging of daling. Dat doe je door een vooraf bepaalde datum en prijs in de toekomst te kiezen.

Het Indonesische overheidsorgaan zegt zich met de nieuwe regelgeving te focussen op betere processen bij cryptohandelaren, meer rechtszekerheid en consumentenbescherming.

Een van de maatregelen is dus dat handelaren veel geld moeten hebben:

  • zij moeten 1 biljoen roepia (12 nullen) beschikbaar hebben
  • daarvan moet 800 miljard (9 nullen) op de eigen rekening staan
  • 100 miljard roepia moet worden overgemaakt naar Bappebti
  • zij houden 80 miljard roepia aan als borg

Hoe reageert de markt?

Hoewel de Indonesische cryptohandelaren nog in gesprek gaan met Bappabti, en dus terughoudend zijn in hun mening, merk je veel tegenstand.

Zeker als je het vergelijkt met de vereisten in andere industrieën. Wil je bijvoorbeeld handelen in grondstoffen, dan heb je 2,5 miljard roepia nodig. Dat is ‘maar’ 178.000 euro.

Oscar Darmawan, CEO van Indodax, zegt dat de genoemde bedragen zelfs hoger zijn dan het vereiste kapitaal om een landelijk opererende bank te openen. “De voorschriften werken verstikkend voor de markt.”

De CEO van exchange Rekeningku.com, Sumardi zegt dat hij nog in gesprek wil gaan met Bappebti, en dan voornamelijk over de minimale vereiste. Hij vindt dat je teveel kapitaal nodig hebt maar heeft goede hoop dat hij deze omlaag kan praten.

Toch gloort er hoop aan de horizon

Hoewel regelgeving steeds strenger wordt, raakt het Indonesische volk steeds meer gewend aan cryptocurrency, ook al hebben ze dat niet altijd door. Er zijn namelijk veel tokens die in gesloten kring gebruikt worden. Een voorbeeld is PUNDI X.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.