Inflatie onder 2 procent, Centrale Banken kunnen trots zijn op Bitcoin

Dikgedrukte krantenkoppen: ongekend hoge inflatie van 17% in Nederland en 10% in de EU-zone. Maar er is één valuta die zich netjes aan de doelstelling houdt van de centrale banken: Bitcoin.

De inflatie van bitcoin is op dit moment 1,73%. De Europese centrale bank streeft een inflatie van 2% na, maar de realiteit is dat alles in de EU gemiddeld 10% duurder is geworden.

Bitcoin koers geen weerspiegeling van inflatie

Afgelopen weekend schreven we (lees: ik) nog een vernietigend artikel over hoe Bitcoin niet beschermt tegen stijgende prijzen. Als de prijzen met 17% stijgen op jaarbasis, maar de bitcoin koers is in diezelfde periode 59% gedaald, dan is het achteraf gezien logischer om euro’s vast te houden.

In dat artikel keek ik alleen naar de prijs van bitcoin, ofwel hoe de markt BTC waardeert. Dat vertelt niet het hele verhaal over de intrinsieke waarde van het protocol.

Het protocol van Bitcoin is zo geschreven dat er op transparante wijze nieuwe coins bijkomen. Dat zorgt voor inflatie, maar wel eentje die voorspelbaar is en constant afneemt.

Dat zie je in de grafiek hieronder van Woobull.

Bron: Woobull

Euro kent geen limiet, bitcoin wel

Maar het grote verschil tussen bitcoin en de euro (en de dollar en vele altcoins), is dat er een limiet zit op het maximum aantal coins. Er zullen nooit meer dan 21 miljoen bitcoins op de wereld zijn. Niemand weet wat het maximum aantal euro’s of dollars wordt. Daarnaast neemt het tempo waarin nieuwe bitcoins gemined worden gestaag af.

Bitcoins halveren tot 2140

Gemiddeld komen er elke tien minuten een nieuw aantal bitcoin bij. Dat aantal wordt ongeveer elke vier jaar gehalveerd. We zijn begonnen met 50, vervolgens 25, 12,5 BTC en sinds mei 2020 komen er elke tien minuten nog maar 6,25 bitcoins bij. In 2024 wordt dit aantal weer gehalveerd.

Dit gaat door tot het maximum aantal van 21 miljoen bereikt wordt, volgens de laatste schattingen is dat ergens in het jaar 2140.

Inflatie bitcoin daalt elke 10 minuten

Hoe kan je dan de inflatie berekenen? In het eerste blok van bitcoin zitten 50 bitcoins. Die kunnen niet uitgegeven worden. In het volgende blok zaten ook 50 nieuwe bitcoins, die worden toegevoegd aan het totaal. Dat is een inflatie van 100%. In het blok daarna weer 50 bitcoin, nu is de inflatie nog maar 33%.

Dit gaat door tot de eerste halving, waarna er 25 bitcoins bijkomen, etc. etc. Je zou kunnen stellen dat elke tien minuten de inflatie van bitcoin een klein beetje afneemt.

Onze huisanalist The Rational Root vergelijkt de inflatie van bitcoin met de situatie in de VS en de hoeveelheid dollars. In zijn grafiek is ook heel duidelijk te zien dat de inflatie van bitcoin langzaam afneemt, en bij elke halving een extra trap omlaag krijgt.

Bitcoin koers weerspiegelt inflatie niet

De markt lijkt dit nog niet te begrijpen, of er geen waarde aan te hechten. Maar de bitcoin koers zal uiteindelijk zijn eigen inflatie weerspiegelen, inclusief zijn eigenschappen als hedge tegen inflatie en waardeopslag, en wellicht zelfs als valuta.

Dat zou kunnen komen doordat iedereen ter wereld op magische wijze de Bitcoin Standaard en de Fiat Standaard heeft gelezen. Logischer is dat burgers gewoon helemaal klaar zijn met wat centrale banken monetair beleid noemen, zeker als alles in rap tempo duurder blijft worden.

En dan gaan ze, met de rug tegen de muur, op zoek naar een alternatief.

Dit gedrag zie je al in landen met hyperinflatie. Turkije heeft een officiële inflatie van 83,45%, en zelfs een mainstream krant als The Financial Times kan niet ontkennen dat Turken bij hun zoektocht naar alternatieven uitkomen bij bitcoin.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.