Investeren in de metaverse? Dit zijn de bekendste digitale werelden

Zoals al we gisteren schreven in het eerste deel van dit tweeluik over de metaverse, is Second Life een van de eerste digitale werelden waar gebruikers lekker konden aankloten. 

Rond de lancering was de hype enorm, maar dat kan ook niet anders met zo’n ambitieuze naam. Second life beloofde een tweede leven naast je analoge leven en probeerde gaandeweg met klem afstand te nemen van een andere populaire online wereld: World of Warcraft, die in 2004 werd gelanceerd.

‘Oude’ metaverses

Second Life had al snel een miljoen gebruikers wereldwijd en er begonnen zich community’s te vormen. We zijn benieuwd of de liefdesrelaties die hieruit voort zijn gekomen nog stand houden.

Bewoners maken hun eigen 3D-avatars en leiden hun leiden in de virtuele wereld, waarbij ze zich bezighouden met verschillende activiteiten, van entertainment tot het omgaan met virtuele bedrijven en eigendommen. Hoewel velen het platform simpelweg een ​​videogame noemen, beweren de makers dat dit niet zo is omdat personages geen vaste missie hebben.

Een jaar later werd IMVU gelanceerd en heeft inmiddels meer dan 100 miljoen actieve gebruikers. Het spel begint in een leeg virtueel appartement dat de spelers kunnen aanpassen.  IMVU onderscheidt zich door het grote aantal virtuele items dat gebruikers kunnen verwerven.

Een andere populaire metaverse, en dit is een grijs gebied, is Minecraft. Minecraft komt uit 2011, en profileert zich weldegelijk als een videogame. De game lijkt eenvoudig, maar hoe langer je over Minecraft nadenkt, des te complexer het wordt. Minecraft ziet er niet uit, geeft je alleen je handen om mee te werken, maar honderden miljoenen gamers spelen dit nog steeds elke dag. Dat komt door de oneindige vrijheid die geboden wordt, je hoeft niets, maar je kunt alles.

The Sandbox

The Sandbox is een metaverse wereld gebaseerd op NFT’s. De eerste versie van zijn metaverse werd pas eind vorig jaar uitgebracht.  Het platform biedt virtueel land dat gebruikers kunnen kopen en gebruiken voor wat ze maar willen, of het nu een concert, een sportevenement, een NFT-galerij of gewoon een videogame is.  Het is mogelijk om de creatie binnen het spel te verkopen met behulp van de SAND-token. Veel beroemdheden zoals Snoop Dogg hebben al flink geïnvesteerd in het platform.

Decentraland

Decentraland is een van de nieuwste en populairste 3D virtuele werelden, en komt uit 2020. Gebruikers kunnen percelen grond kopen als NFT’s en genieten van verschillende activiteiten in de game. Het platform draait op een sidechain van de blockchain van Ethereum en heeft zijn eigen cryptocurrency genaamd MANA. Deze kan je gebruiken in Decentraland om van alles mee te kopen, maar kan je ook buiten de metaverse gebruiken om bijvoorbeeld in te investeren of mee te traden.

Zowel SAND als MANA zijn te krijgen in de app BLOX.

Axie Infinity

Axie Infinity is een voorbeeld van een play-to-earn-videogame. Gebruikers kunnen Axies verzamelen, vergelijkbaar met hoe Pokemon werkt alleen zijn deze wezentjes NFT’s.

Ook hier hoort een crypto bij, deze wordt AXS genoemd en is ook te krijgen in BLOX.

Wat kan de toekomst ons brengen?

We weten wat de metaverse op dit moment is, een verzameling videogames en digitale werelden die afzonderlijk van elkaar beleefd kunnen worden. Het is wachten op een overkoepelende metaverse die de boel aan elkaar verbindt, waardoor je met dezelfde avatar verschillende werelden kan bezoeken.

Maar is dit nou echt het internet van de toekomst? Kan het de mensheid helpen een stap verder te komen en is dit de moeite waard om in te investeren?

Dat valt nog te bezien. Maar als we iets hebben geleerd van science fiction-schrijvers, is het te hopen dat onze (klein)kinderen niet meer tijd in virtuele werelden willen doorbrengen dan in de werkelijke wereld.

We zijn al overgeleverd aan de regels, wetten, controles en beperkingen van onze echte wereld. Een volledig programmeerbare wereld kan in potentie de verhalen van George Orwell doen verbleken. 

Maar wellicht is dit te pessimistisch, en wordt onze toekomstige digitale wereld een baken van echte vrijheid en gelijke kansen.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.