jim-cramer-bitcoin

Wat heeft Bitcoin ooit voor de wereld gedaan?

De bekende Amerikaanse belegger Jim Cramer was onlangs kritisch op Bitcoin. Hij vroeg zich af wat Bitcoin nu echt voor de mensheid heeft gedaan en stelde dat de digitale munt waarschijnlijk geen blijvende impact zal hebben.

Hij stelde deze vraag niet omdat hij tegen Bitcoin is, integendeel, Cramer heeft zelfs Bitcoin. Maar hij vroeg het zich echt af.

Bitcoin is een reddingsboei

Cramer heeft wellicht gelijk dat Bitcoin een speculatief bezit is voor beleggers. De waarde van de munt is de afgelopen jaren enorm gestegen, maar ook gedaald. Echter, Bitcoin is veel meer dan alleen een speculatief bezit, zeker buiten onze westerse bubbel.

Voor miljoenen mensen in landen met hyperinflatie, rellen en burgeroorlog is Bitcoin echter een reddingsboei.

Een voorbeeld is Libanon. De lokale munt, het Libanese pond, is sinds 2019 meer dan 95% van zijn waarde verloren. Dit heeft geleid tot een diepe economische en sociale crisis. Pensioenen zijn waardeloos geworden en spaargelden op bankrekeningen zijn nog maar cijfers op papier.

Banken sluiten zonder waarschuwing hun deuren en geldautomaten zijn vaak leeg of offline. Als mensen al geld kunnen opnemen, is dat tegen een waarde van slechts 15-30% van de originele waarde.

In deze uitzichtloze situatie biedt Bitcoin een oplossing. Met Bitcoin kunnen Libanezen de devaluatie van hun munt ontvluchten, hun vermogen behouden en toegang krijgen tot financiële diensten die anders niet beschikbaar of onbetrouwbaar zijn.

Geen toestemming nodig

Bitcoin maakt het ook mogelijk om zonder toestemming van corrupte autoriteiten geld over te maken naar andere landen, deel te nemen aan de wereldeconomie en families en gemeenschappen te ondersteunen.

Bitcoin helpt niet alleen de Libanezen, maar ook mensen in andere landen die met soortgelijke problemen te maken hebben. In landen als Venezuela, Zimbabwe, Argentinië, Turkije, Iran en Nigeria – waar inflatie, sancties, corruptie en instabiliteit heersen – biedt Bitcoin een reddingslijn voor mensen die geen toegang hebben tot banken of worden onderdrukt.

Bitcoin geeft hen de controle over hun geld, hun toekomst en hun vrijheid.

Bitcoin geeft hoop

Dus, wat heeft Bitcoin nu echt voor de mensheid gedaan? Het heeft hoop gegeven aan de hopelozen, waarde aan de waardelozen en macht aan de machtelozen. Het heeft laten zien dat geld gedecentraliseerd, transparant en democratisch kan zijn.

Het heeft de status quo en het monopolie van de elite ter discussie gesteld. En het heeft een nieuw paradigma van geld gecreëerd dat inclusiever, eerlijker en veerkrachtiger is.

Rene Gruner schrijft: Bitcoin is meer dan een waardeopslag. Het is een opslagplaats van waarden.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Mooie en sterke conclusie!!

    3 maart 2024