Justin Sun van TRON wil 1 miljoen dollar investeren om de planeet te redden
Justin Sun heeft op Twitter aangekondigd dat hij 1 miljoen dollar zal doneren om de opwarming van de aarde tegen te gaan. De CEO van de TRON Foundation deelde op Twitter dat dit geld gebruikt wordt voor het United Nations Framework Convention on Climate Change (COP25).
Als een jonge ondernemer..
De reden waarom Sun juist nu geld wil schenken, is omdat hij geïnspireerd is geraakt door de passie van Greta Thunberg. De Zweedse activiste voor klimaatverandering werd onlangs nog uitgeroepen tot TIME Magazine’s Person of the Year.
As a young entrepreneur, I share @GretaThunberg’s passion to change the world. Crypto will contribute immensely on reducing carbon footprint by implementing decentralized settlement. I would like to personally commit USD$1 Mil to @GretaThunberg ’s initiative. #cop25
— Justin Sun (@justinsuntron) December 18, 2019
Hij beweert dat hij een vergelijkbare passie deelt om de wereld te veranderen. Hij voegt hier aan toe dat cryptocurrency voor een vermindering van de wereldwijde koolstofvoetafdruk zal zorgen. Dat moet bereikt worden middels de implementatie van gedecentraliseerde settlements.
De opmerkingen onder deze tweet van Sun zijn over het algemeen cynisch en negatief.
Justin Sun is een meester marketeer
Of dit een gemeende tweet is, valt nog te bezien. Justin Sun staat er om bekend om Twitter te gebruiken om de aandacht op TRON en op hemzelf te vestigen. Misschien is berucht hier een passendere omschrijving. Denk bijvoorbeeld aan alle aandacht die hij genereerde, en ook kreeg, toen hij zogenaamd voor 4,5 miljoen dollar met belegger Warren Buffett zou gaan lunchen.
Toen het puntje bij paaltje kwam moest Sun vanwege gezondheidsredenen afzeggen. Maar ook daarna bleef hij dubbelzinnige marketingberichten plaatsen:
Make a guess? ? https://t.co/h4qsKKo3nm
— Justin Sun (@justinsuntron) December 17, 2019
De ophef over de CO2 uitstoot van bitcoin
Het is een understatement om te zeggen dat de meningen verdeeld zijn als het gaat om de wereldwijde CO2-voetafdruk van cryptocurrency. Zo’n beetje elke criticus haalt de uitstoot van al die computers aan als argument waarom bitcoin gestopt moet worden. Critici doelen daarmee op de elektriciteit die bitcoin miners gebruiken om het netwerk te beveiligen.
Het kan niet ontkent worden dat het netwerk van bitcoin op dit moment veel energie gebruikt. Sommige onderzoeken claimen dat bitcoin meer energie verbruikt dan Oostenrijk.
Wetenschaps- en techmagazine The New Scientist publiceerde vorige maand echter een onderzoek waarin werd beweerd dat de CO2-voetafdruk van miners veel lager is dan eerder gedacht. De onderzoekers bekritiseerden beweringen dat bitcoin jaarlijks maar liefst 63 megaton CO2 zou verbruiken. Ze beweren dat die schattingen zijn gebaseerd op de veronderstelling dat de CO2-uitstoot in heel China hetzelfde is. Meer dan de helft van alle miners werken vanuit China omdat de energie daar goedkoper is dan elders.
Het blad analyseerde het Chinese bitcoin landschap nogmaals en kwamen tot de conclusie dat de uitstoot van bitcoin wereldwijd 17,29 megaton CO2 bedraagt.
Dat is aanzienlijk minder dan wat vaak wordt aangenomen. Maar of dit dan meteen een goed argument is voor Justin Sun is een ander verhaal.