Lagarde noemt cryptocurrency waardeloos
Christine Lagarde was zondagavond te gast in het programma College Tour. Als voorzitter van de Europese centrale bank sprak ze met de presentator en de studenten over haar visie op de economie, inflatie en het beleid van de ECB. Ook zei ze iets merkwaardigs over crypto.
Ze waarschuwde dat cryptocurrency’s waardeloos zijn en volledig gereguleerd moeten worden. Dit was in reactie op een verhaal van een student uit het publiek, die 7.000 euro met Cardano had verloren.
Lagarde maakt zich zorgen om investeerders
De ECB-baas is van mening dat het reguleren van de sector zal voorkomen dat mensen hun spaargeld vergokken met cryptocurrency’s. Hoewel ze zelf nooit iets met cryptocurrency heeft gedaan, vertelde ze dat haar zoon wel met crypto heeft gespeculeerd, maar hier faliekant in is mislukt.
Lagarde zei tijdens het programma dat ze zich zorgen maakt over degenen die de risico’s niet begrijpen, “die alles zullen verliezen”, en die ernstig teleurgesteld zouden zijn door digitale activa.
Cryptocurrency is waardeloos
“Mijn uiterst bescheiden mening is dat cryptocurrency waardeloos is. Het is op niets gebaseerd en er zijn geen onderliggende activa om als veiligheidsanker te dienen”, zei ze. “Ik heb altijd beweerd dat dit soort activa zeer speculatief en extreem riskant zijn.”
Daarover is niets gelogen. Lagarde sprak begin 2021 op een conferentie van Reuters Next en ze zei dat bitcoin ‘funny business’ is en heeft bijgedragen aan een aantal interessante en totaal verwerpelijke witwasactiviteiten.
Toen ze aantrad als voorzitter van de ECB, was ze al negatief over bitcoin. “Mijn persoonlijke overtuiging is dat, gezien de ontwikkelingen, niet zozeer bitcoin, maar in de stablecoin projecten potentie zit.”
Nu maar hopen dat ze het beleid van de ECB maar niet heeft afgestemd op UST van Terra. Zonder gekheid, met stablecoins doelt ze hoogstwaarschijnlijk op de nog te verschijnen digitale valuta van haar eigen centrale bank.
Digitale euro is veiliger dan cryptocurrency
Tijdens College Tour noemde ze de digitale euro een veiliger alternatief voor cryptocurrency. Ze zei:
“De dag dat we de digitale valuta van de centrale bank hebben, een digitale euro, zal ik garanderen dat de centrale bank erachter staat en ik denk dat het heel anders is dan veel van die dingen.”
Feedback tot 14 juni
Op dit moment buigt een EU-commissie zich over de haalbaarheid van een digitale euro. Tot 14 juni staan ze open voor feedback. Niet iedereen kan overigens reageren, alleen deskundigen zijn welkom. Ergens jammer, maar vanuit het oogpunt van de commissie heel begrijpelijk.
Patrick Hansen deelde op Twitter een herinnering dat er nog gereageerd kan worden op het onderzoek naar de digitale euro. Hansen is een zogenaamde cryptocurrency adviseur bij Presight Capital en hij deelt vaker waardevolle inzichten over regulering van cryptocurrency in Europa.
Experts zijn welkom
De deadline voor feedback op de digitale euro is 14 juni, en de volgende personen en entiteiten worden aangemoedigd om hun mening te delen:
- specialisten in de betalingssector
- betalingsdienstaanbieders (inclusief kredietinstellingen, betalings- en e-geldinstellingen)
- aanbieders van betalingsinfrastructuur
- ontwikkelaars van betalingsoplossingen
- handelaren
- handelsverenigingen
- consumentenverenigingen
- regelgevers voor retailbetalingen en toezichthouders
- anti-witwaspraktijken (AML ) toezichthouders
- financiële inlichtingeneenheden
Hopelijk werken er in deze sectoren genoeg bitcoiners die een kritische noot achterlaten. Het doel van de feedback is om “meer informatie te verzamelen over de verwachte effecten op belangrijke sectoren (financiële intermediatie, betalingsdiensten, handelaren), gebruikers (consumentenverenigingen, winkeliersverenigingen), kamers van koophandel en andere belanghebbenden bij de internationale handel.’
Digitale euro betekent meer controle en macht overheid
Het IMF legt in een blog van Ruchir Agarwal en Miles Kimball uit wat een volledig digitale monetaire eenheid zou kunnen betekenen. Ze leggen uit dat het makkelijker wordt om aan de knoppen te draaien als iedereen overstapt op digitale betalingen en contant geld geen rol meer speelt in de samenleving. Als ze namelijk geld willen halen uit de economie, dan kan dat bij contant geld decennia duren. Maar met een digitale valuta van een centrale bank kan dat binnen een paar weken.
“Het elimineren van contant geld zou ook zeer controversieel zijn bij het publiek. Het belangrijkste probleem is dat het bestaan van contant geld de macht van de overheid enigszins beperkt. Andere privacykwesties zijn op andere manieren eenvoudig op te lossen. Rogoff en Rogoff stellen dat het goed is om de macht van de overheid te vergroten om geldintensieve activiteiten die illegaal zijn, zoals de handel in dodelijke drugs en belastingontduiking, te onderdrukken.”
De volgende stap is dat jij niet meer zelf kan bepalen waar en hoe je je geld uitgeeft. Je bent geen baas meer over je eigen geld en de overheid krijgt nog meer macht. Gelukkig is er een grassroots oplossing gebouwd die ons veilig houdt van deze financiële controle.