Nigeria verbiedt handel bitcoin en andere cryptocurrency’s, maar waarom eigenlijk?
De Senaat van Nigeria heeft de belangrijkste financiële toezichthouders van het land opgeroepen voor een briefing. De toezichthouders van de centrale bank gaven vorige week opdracht aan lokale financiële instellingen om te stoppen met het leveren van diensten aan cryptobedrijven en gebruikers.
Uitleg over kansen en bedreigingen
De Nigeriaanse Tribune schreef donderdag dat de senaat de gouverneur van de centrale bank (CBN), Godwin Emefiele, en de directeur-generaal van de Nigeriaanse Securities and Exchange Commission, Lamido Yuguda, uitnodigde. Het doel was om uitleg te geven over de kansen en bedreigingen van cryptocurrency. De sessie waarin dit werd besproken, werd live getweet op de officiële Twitter-pagina van de Senaat.
De nieuwe richtlijn van CBN van vorige week veroorzaakte opschudding op sociale media, Nigerianen met een hart voor cryptocurrency vroegen om opheldering. Als reactie daarop publiceerde de CBN een verklaring van vijf pagina’s met een belofte om Nigeriaanse burgers te beschermen tegen de risico’s van cryptocurrency’s.
Bekende redenatie
Het bekende riedeltje staat in de verklaring: ‘Wij doen alles wat binnen onze regelgevende bevoegdheden ligt om Nigerianen te leren af te zien van het gebruik ervan en ons financiële systeem te beschermen tegen activiteiten van fraudeurs en speculanten.’ Maar niet iedereen volgt deze redenatie klakkeloos. Een aantal politici zijn het niet eens met het verbod op cryptocurrency, hoewel ze wel erkennen dat enige regulering op z’n plek is.
Senator Bassey Akpan: ‘Het volgende niveau is cryptocurrency en we kunnen er niet voor wegrennen. Het is de verantwoordelijkheid van CBN om Nigerianen naar een hoger niveau te tillen en niet te ontmoedigen.’
Nigeria moet niets mislopen
Ondanks de risico’s en gevaren heeft crypto ook veel bijdragen, aldus senator Dung Gyang, eraan toevoegend dat de wetgevers willen dat de CBN hen informeert over de risico’s en kansen die crypto de natie biedt, zodat Nigeria niets misloopt. Een andere senator, Solomon Adeola, zei dat hij tegen het regelrechte verbod op crypto van de CBN is en dat de bank in plaats daarvan zou moeten zorgen voor meer regulatie.
“I am strongly against the outright ban of this medium of exchange by the Central Bank of Nigeria (CBN). What the CBN should be telling Nigerians are the regulations put in place to regulate the activities of the operators." – Senator Solomon Adeola {@YAYIAdeola}
— The Nigerian Senate (@NGRSenate) February 11, 2021
Volgens het artikel van de Nigerian Tribune zal de senaat na de briefing een geïnformeerd standpunt over de kwestie innemen. Senator Adetokumbo Abiru, die de motie mede-sponsorde, zei dat cryptocurrency een belangrijk transactiemiddel is voor jongeren in het land. ‘Dus ik weet niet zeker of de CBN het kan verbieden,’ zei senator Abiru.
Bitcoin in Nigeria
Tijdens de EndSARS-protesten (tegen politiegeweld in Nigeria) werden internationale donaties gedaan aan protesterende Nigerianen. In eerste instantie werden deze donaties uitgevoerd met behulp via reguliere remittancediensten. Maar toen de centrale bank de rekeningen van bekende EndSARS-activisten begon te ‘beheren’ en haar limieten voor overmakingsmechanismen in december uitvaardigde, creëerde de activisten een bitcoinwallet. Bitcoin werd vanaf dat moment de manier om te doneren aan de protesten, buiten de invloed om van de centrale bank. Volgens verschillende bronnen is bitcoin de reden waarom de protesten door konden gaan.
Tot 5 februari dan, toen werd de handel in bitcoin verboden. Op die dag liet de centrale bank weten aan lokale banken dat handel in cryptocurrency verboden was, en vroeg hen om een lijst van alle personen die in cryptocurrency handelden op te sturen, en hun rekeningen te sluiten.
Wisselkoers beheren
Abubakar Idris, financieel journalist bij Stears Business: ‘Het belangrijkste is dat CBN zich richt op het stabiliseren van de wisselkoers. Cryptocurrency gaf iedereen, bedrijven en individue, een manier om valutakwesties te omzeilen, betere wisselkoersen te krijgen en centrale controlemaatregelen ondoeltreffend te maken. Door het moeilijker te maken voor mensen om cryptocurrency-transacties uit te voeren, wil de CBN de controle over het internationale betalingssysteem van het land terugnemen.’
Het lijkt er op of peer to peer nog wel mogelijk is in Nigeria, maar dat het niet meer mogelijk is om bitcoin via banken om te zetten in fiat. Paxful is een van die peer to peer beurzen, en ze zijn optimistisch:
Nigeria is #1 in terms of #Bitcoin adoption in Africa! ??
Watch as our CEO @raypaxful shares how he brought the crypto to the continent in this episode of Keiser Report.https://t.co/Icuq55Buzm
— Paxful (@paxful) February 15, 2021
Patrick
/
Wat gaan Nigerianen in godsnaam met cryptografie doen?
15 februari 2021Vincent
/
Simpel, de hyperinflatie van hun FIAT omzeilen, mensen zonder bankrekening bedienen, en alles wat je verder met crypto kunt doen.
17 februari 2021