Vertrouwen Nederland in Bitcoin bereikt dieptepunt

Nederlanders zijn niet meer zo verzot op bitcoin, blijkt uit een onderzoek van Markteffect. Het vertrouwen in bitcoin kreeg eerst nog een 5,2 als rapportcijfer, maar daalde in het tweede kwartaal van 2022 tot een 4,1. Markteffect vertelt dat dit komt door de grote prijsschommelingen en negatieve berichtgeving.

‘Tijd zal leren wie gelijk heeft’

“Het spreekwoord, dat vertrouwen te voet komt en te paard gaat, gaat helaas ook op voor
Bitcoin. De hoge volatiliteit en veelal negatieve berichtgeving maakt dat mensen huiverig zijn
om hierin te investeren of beleggen” aldus Bas de Vries, initiatiefnemer van het onderzoek
en Client Consultant bij Markteffect.

“Ik merk voornamelijk dat men elkaar niet begrijpt en zowel bezitters als niet-bezitters in hun eigen waarheid geloven. De tijd zal leren wie gelijk heeft of krijgt.”

17% geeft het laagste cijfer

De doelgroep die het vertrouwenscijfer flink naar beneden haalt, zijn met name ouderen (55 jaar en ouder). Zij hebben een gemiddelde van 3,2. Uit het onderzoek, wat gedaan is onder 1.018 mensen, blijkt ook dat 17% van alle Nederlanders een 1,0 geeft aan het vertrouwen in crypto.

25% geeft een voldoende en één op de tien zegt dat het vertrouwen in dit digitale geld het afgelopen kwartaal gedaald is. Het vertrouwen in fiat geld zit blijkbaar wel goed. Zo heeft de euro een cijfer van 7,7 en de Amerikaanse dollar iets lager, maar nog steeds een voldoende; 7,2.

Groot gebrek aan kennis

Een van de redenen voor dit wantrouwen komt voort uit gebrek aan kennis. Bijna 70% van de Nederlanders zegt slechte kennis te hebben over het onderwerp. Toch geeft 24% van de ondervraagden aan dat zij meer willen weten over bitcoin en andere cryptocurrency’s.

Inmiddels heeft bijna 2 miljoen van de Nederlanders (14%) crypto en verwacht 8%
van de mensen die dat nog niet heeft het komende jaar de eerste cryptocurrency’s aan te schaffen.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.