Nobelprijswinnaar vindt dat president El Salvador vanwege bitcoin moet worden afgezet

Nobelprijswinnaar Nouriel Roubini herhaalt zijn kritiek op de president van El Salvador, Nayib Bukele, en zegt nu zelfs dat laatstgenoemde het verdient te worden afgezet. Volgens Roubini heeft Bukele ervoor gezorgd dat zijn land bankroet is doordat hij bitcoin kocht met het geld van El Salvador.

Kredietwaardigheid daalt

Eerder deze maand verlaagde financiële dienstverlener Moody’s de soevereine kredietwaardigheid van El Salvador. De reden is dat El Salvador geen aanspraak kon maken op een lening van het IMF van 1,3 miljard dollar. Het Internationaal Monetair Fonds acht El Salvador financieel instabiel omdat bitcoin een te grote rol heeft in het land.

Moody’s analist Jaime Reusche vertelde Bloomberg dat het fiscale profiel van El Salvador alleen maar erger zou worden als de overheid haar blootstelling aan Bitcoin zou vergroten:

‘Als het veel hoger wordt, betekent dat een nog groter risico voor de terugbetalingscapaciteit en het fiscale profiel van de emittent.’

De president van El Salvador tweette dat hij hier niet echt mee kan zitten.

El Salvador heeft obligaties uitstaan die in januari 2023 vervallen, deze hebben een waarde van 800 miljoen dollar. Investeerders hebben er weinig vertrouwen in dat El Salvador deze schulden kan inlossen, de yield op deze obligaties is dan ook gestegen tot 34%. Er zijn niet veel obligaties met een hogere yield.

Kat in het nauw

Het land staat al tijden met de rug tegen de muur, en heeft een enorme staatsschuld. Ze hebben geen eigen munt en waren volledig afhankelijk van de Amerikaanse dollar. De president nam het dappere besluit om bitcoin als tweede wettelijke betaalmiddel aan te nemen.

Dit brengt een boel innovaties met zich mee. El Salvador is nu van plan om in Bitcoin-vulkaanobligaties uit te geven in samenwerking met blockchain-ontwikkelaar Blockstream en iFinex, het moederbedrijf van Tether en Bitfinex. Een deel van het ingezamelde geld zal worden gebruikt voor de bouw van Bitcoin City. Dit moet een soort libertaire vrijhaven worden.

Verlies maakt standvastiger

Dit weekend is de bitcoin koers ontzettend hard gedaald. Als je als president zo’n grote gok neemt met bitcoin, dan is het wellicht verstandig om pas op de plaats te maken. Hij heeft immers iets van 20 miljoen dollar verloren door zijn aankopen.

De ‘CEO van El Salvador’ liet echter weten dat hij juist bitcoin heeft bijgekocht gedurende de dip.

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.