Met het OV door Argentinië? Dat kan nu met bitcoin!

In Argentinië is het vanaf nu mogelijk om met bitcoin de Argentijnse variant van de OV-chipkaart op te laden. Het Argentijnse openbaarvervoerbedrijf SUBE voegt nu namelijk bitcoin toe als betaalmogelijkheid.

SUBE besteedt het opladen van de OV-kaart uit aan Alto Viaje. En Alto Viaje heeft op haar beurt nu een samenwerking gesloten met het crypto betaalplatform Bitex. Door deze samenwerking is het nu mogelijk om met bitcoin door Argentinië te reizen.

Zeven miljoen gebruikers

De samenwerking heeft een flinke impact op de keuze die vele inwoners in Argentinië nu hebben bij het opladen van de kaart. Dit legt Manuel Beaudroit uit, hij is mede-oprichter van Bitex: ‘SUBE kan worden gebruikt om te reizen door Argentinië met de trein, bus en metro. Het wordt dagelijks gebruikt door meer dan zeven miljoen reizigers in 37 locaties in Argentinië. Met deze samenwerking geven we dus een heleboel reizigers toegang tot zo’n revolutionair betaalmiddel zoals bitcoin.’

Vijf jaar geleden werd bovenstaande documentaire gemaakt. Helaas nog steeds relevant.

Financiële crisis in het land

Net zoals Venezuela heeft ook Argentinië te maken met een flinke inflatie. Dat houdt in dat de waarde van de Argentijnse peso daalt. Dat kan bijvoorbeeld komen omdat de overheid geld blijft bijdrukken. Volgens de laatste schatting van de INDEC (het bureau voor statistiek in Argentinië) ligt het percentage van de inflatie van afgelopen jaar op 47,6 procent. Dat zou het hoogste percentage zijn sinds 1991.

Tegelijkertijd met de stijgende inflatie stijgt ook het handelsvolume in bitcoin in het land. Dat blijkt uit cijfers van datawebsite Coindance:

Niet het enige land in Zuid-Amerika

Argentinië is overigens niet het enige land in Zuid-Amerika waarmee je met bitcoin gebruik kan maken van het OV. In 2018 schreven we over Brazilië. In dat land kan je nu met verschillende cryptocurrency’s betalen om met de bus door het land te reizen.

En in Nederland? Daar kan je je OV-chipkaart voorlopig alleen nog maar opladen met euro.

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.