Nederlanders in top 50 fintech bedrijven van Forbes

Elk jaar publiceert het populaire zakenblad Forbes, lijstjes met de belangrijkste bedrijven. Afgelopen week was het de beurt aan de top 50 meest innovatieve fintech bedrijven uit 2018. In die lijst staan vijf crypto/blockchain bedrijven, waaronder het in Nederland gevestigde Bitfury.

De volledige FINTECH top 50 lijst van Forbes vind je hier. In dit artikel belichten wij de vijf crypto/blockchain bedrijven.

Bitfury

Dit Nederlands getinte bedrijf is een van de allergrootste miners ter wereld, het hoofdkantoor is gevestigd in Amsterdam. Volgens de laatste cijfers is alleen het Chinese Bitmain groter. Daarnaast zet Bitfury zich in voor software en hardware innovaties in blockchain. Wat dat betreft is Bitfury actief op veel vlakken:

  • Bitfury ontwikkelt eigen mining ASIC chips zoals de Bitfury Clarke.
  • Ze bieden een kant-en-klare container vol miners aan. Deze is modulair, dus je kan er ook voor kiezen om alleen de chips of de software te vernieuwen als dat nodig is.
  • Daarnaast beheren ze datacenters voor klanten, in combinatie met de miningcontainers.
  • Het bedrijf ontwikkelt ook een drietal softwareoplossingen: Exonum en Crystal zijn blockchain softwarepakketten. Peach richt zich op apps voor het lightning network.
  • SurrountTM is een op blockchain gebouwde muziekapplicatie, bedoeld om copyright beter te beschermen. Hier schreven wij eerder over.

Circle

Circle heeft acht miljoen klanten wereldwijd. Vorig jaar profileerde het bedrijf zich door aan te kondigen Poloniex over te nemen en inmiddels bieden ze producten en diensten aan zoals het traden van cryptocurrency, hulp met investeren en betalingsoplossingen. In oktober werkten ze samen met Coinbase om een stablecoin te lanceren, de USDC. Een munt die zijn waarde ontleent aan de dollar.

Coinbase

Ooit begon Coinbase als aanbieder van een bitcoin wallet en verkoper van bitcoin. Inmiddels is Coinbase een van de groten der crypto aarde. Ze bieden nu custodiandiensten, een beurs voor particulieren en bedrijven en sinds kort ook voor instituties. Vorig jaar kochten ze Earn.com, een service waarbij gebruikers in bitcoin kunnen betalen om in contact te komen met expertd. Deze aankoop kostte Coinbase 100 miljoen dollar.

Funfact: er zijn al 25 miljoen wallets geopend bij Coinbase

Gemini

Gemini is van de bekende Winklevoss tweelingbroers Tyler en Cameron. Het bedrijf is gevestigd in New York en maakt zich al een jaar lang hard voor verschillende bitcoin ETF’s.

In de basis is Gemini een cryptocurrency exchange. Daarnaast maken ze zich hard voor zelfregulering in de crypto industrie. Hiervoor hebben ze de Virtual Commodities Association gestart.

Ripple

Ripple heeft eigenlijk geen eigen stukje tekst nodig. Iedereen die BTC Nieuws volgt kent het bedrijf achter de munt XRP, want wij schrijven bijna elke week wel over Ripple, maar toch is het goed om de grote lijnen kort te beschrijven.

Het doel van de Ripple Foundation is om betalingssysteem SWIFT te vervangen. Dit is een berichtensysteem waar vrijwel alle banken van de wereld gebruik van maken. Daarnaast wil Ripple dat internationale betalingen via XRP gaan.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.