Update: verdachte IJslander opgepakt in Amsterdam

UPDATE 24-04: Sindri Thor Stefánsson is eergisteravond opgepakt door de politie in Amsterdam. De IJslander wordt ervan verdacht zeshonderd miningcomputers te hebben gestolen in de periode van december en januari.

Eergisteren verscheen er een foto van Stefánsson op Instagram met de hashtag #teamsindri. De man was hierop te zien voor de Bijenkorf in Amsterdam, samen met twee vrienden. Mogelijk heeft de politie hem op deze manier weten te vinden.

Bitcoin boef ontstnapt uit gevangenis

Donderdag 19 april

De verdachte van de nu al beruchte bitcoin inbraak in IJsland is ontsnapt uit de gevangenis. Sindri Thor Stefansson wordt ervan verdacht 600 mining computers te hebben gestolen in de periode van december en januari.

De verdachte ontsnapte door een raam van een gevangenis en stapte in een vliegtuig naar Zweden. Volgens de politie maakte hij gebruik van een paspoort op iemand anders naam, maar door beveiligingscamera’s is hij toch gesnapt. ‘Hij had een medeplichtige,’ zei politiechef Gunnar Schram aan het lokale nieuwsblad Visir, ‘Daar zijn we zeker van.’

Maar dit is nog niet alles. Stefansson stapte op hetzelfde vliegtuig als de premier van IJsland, die de minister-president van India ging bezoeken in Stockholm. Al met al een vreemd verhaal dus!

Twee miljoen aan mining hardware

De bitcoin inbraak is de grootste inbraak ooit in IJsland. De verdachte heeft voor twee miljoen dollar aan mining hardware gestolen. De politie sprak in maart dan ook over een ‘zeer georganiseerde misdaad op een nooit eerder geziene schaal.’

Maar de dief ging niet lang vrijuit. De politie maakte het nieuws vorige maand openbaar, en de verdachte werd kort daarna opgepakt. Stefansson zat daarna vast in de Sogn-gevangenis in het zuiden van IJsland. Dit is een ‘low-security’ gevangenis, ongeveer honderd kilometer van het internationale airport Keflavik.

De mining computers zijn nog steeds niet terecht. De eigenaren van de computers hebben zestigduizend dollar geboden als beloning voor iedereen die kan helpen de locatie van de computers te vinden.

Mining in IJsland

Waarom is IJsland eigenlijk populair als het om minen van bitcoins gaat? Dit heeft verschillende redenen. Ten eerste heeft het land een overschot aan duurzame energie. Om die reden zijn de energiekosten erg laag, waardoor het minen van bitcoins meer geld oplevert. Ten tweede is het koude klimaat erg voordelig. Mining apparatuur geeft namelijk veel warmte af, en het koude klimaat werkt als een soort natuurlijke koeling. Het is dan ook niet gek dat er veel miningparken zijn in IJsland.

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.