Zijn quantum computers een bedreiging voor bitcoin?

Begin dit jaar kondigde IBM aan bezig te zijn met een supercomputer. De Q System One zou de eerste opstap moeten zijn naar een quantum computer. Er wordt veel gesproken over quantum computers en de verwachting is dan ook dat deze genoeg rekenkracht heeft om een bedreiging voor de veiligheidslaag van cryptocurrency te kunnen zijn. Maar is dat wel zo?

Vorige week was in Parijs een grote blockchainbeurs. Een van de panels ging over de eventuele impact van quantum computers op cryptocurrency.

Een van de sprekers van het panel was de Fransman Vincent Danos, hoofdonderzoeker bij het Centre National de la Recherche Scientifique. Hij sprak na afloop met BreakerMag over quantum en crypto.

Maar eerst even een uitleg van wat quantum computers zijn:

Is quantum computing wel echt een bedreiging voor cryptocurrency?

“De andere panelleden waren erg agressief in hun voorspellingen. Ze verwachten dat quantum al een rol kan spelen binnen drie jaar, vijf jaar, maar ik weet niet of ik dit geloof. Maar over 20 jaar zeker.

Onderzoekers hebben ontdekt dat er concrete gevallen zijn waarbij quantum computers cryptografie kunnen ontcijferen. Een daarvan is het doorbreken van RSA-systemische cryptografie, of op elliptische gebaseerde cryptografie waar bitcoin volledig op vertrouwt. De bitcoin developers zullen hierop moeten reageren.”

Maar andere zeggen juist dat bitcoin al bestendig is tegen quantum

“Er is een klein tijdsvenster van tien tot twintig minuten, waarin ik mijn public key samen met de transactie wil verwerken op de blockchain. In theorie kan in deze korte periode een quantum computer de code kraken voordat deze verwerkt is op de blockchain.

Ik verwacht dat als quantum computers worden ingezet om te hacken, dit dicht bij de gebruiker zal liggen en niet op de blockchain zelf. Denk bijvoorbeeld aan het ontcijferen van de beveiliging van een fysiek apparaat.

Maar ook daar is al een oplossing voor, dat is een techniek genaamd PUF. Dit wordt een fysiek apparaat (zoals een hardware wallet) dat niet te klonen is. Hiermee kan je jezelf op een unieke manier identificeren.

Om eerlijk te zijn zullen alleen de allergrootste spelers ter wereld een quantum computer kunnen betalen. Denk aan Microsoft, IBM, Rigetti, Google en Chinese spelers, zoals Alibaba en Tencent. Grote kans dat kwaadwillenden van crypto helemaal geen toegang krijgen tot deze computers.

Maar aan de andere kant, als één van deze grote bedrijven de kracht van quantum computers willen bewijzen, dan is het kraken van de beveiliging van bitcoin een sterke use case.”

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.