Amerikaanse centrale bank verhoogt rente en Bitcoin rond 40.000 dollar
De Amerikaanse centrale bank (FED) heeft gisteravond bekend gemaakt dat de rente met een half procentpunt stijgt. De cryptomarkt reageert direct op dit nieuws, waaronder bitcoin. De grootste cryptocurrency is bijna 40.000 dollar waard.
Grootste stijgers cryptocurrency
De grootste stijger in ons crypto-arsenaal is Waves, de afgelopen 24 uur steeg de koers met 28 procent. Curve steeg met 18 procent, Ape gaat ook lekker door en kan een winst noteren van 16 procent. Bitcoin en Ethereum stegen beiden met ongeveer 4%. Bekijk hier alle cryptocurrency koersen.
Aandelenmarkten zien groen
Niet alleen de cryptomarkt kleurt mooi groen, ook de grote Amerikaanse aandelenbeursen kunnen een klein feestje vieren. Met de nadruk op klein, aangezien het rendement op aandelenindexen sinds het begin van dit jaar waardeloos is. De afgelopen 24 uur steeg de waarde van de Dow Jones met 2,8 procent. De Nasdaq liet een stijging van 3,2% zien.
Rente verhogen tegen inflatie
Toch lijkt het tegenstrijdig, maar enigszins verklaarbaar dat de koersen stijgen. De FED heeft besloten om de rente met een half procentpunt te verhogen, dit is de grootste stijging sinds 2000. Dat zie je in de grafiek hieronder. De drie grijze balken zijn de dotcom-bubbel, de financiële crisis en de coronacrash.
Het doel van deze stijging is om de inflatie te beteugelen. Als de rente van een centrale bank omhoog gaat, wordt het duurder voor commerciële banken en andere financiële instellingen om geld te lenen. Dit wordt doorberekend aan zakelijke en particuliere klanten.
Hypotheken worden duurder, de rente op leningen (bijv. creditcards) gaat omhoog en dit maakt het voor de markt duurder om te lenen. In theorie moet dit ervoor zorgen dat er minder nieuw geld op de markt komt.
De vuistregel is dat duurder geld ervoor kan zorgen dat de inflatie daalt. Dit betekent dat de prijzen van goederen, maar ook assets zoals huizen en aandelen dalen. Toch lijkt de markt duurder geld juist toe te juichen, de koersen zijn immers positief. Hoe kan dat?
Waarom koersen toch stijgen
De meeste investeerders hielden rekening met een stijging van een 0,5 procentpunt, maar er was ook genoeg angst op de markt voor een stijging van 0,75 procentpunt. Econoom Alison Boxer in The Wall Street Journal:
“Het belangrijkste nieuws van de persconferentie was dat FED-voorzitter Powell de verhogingen van 75 basispunten die de markten begonnen in te prijzen, heeft teruggedraaid.”
Powell ging nog verder door te stellen dat de FED tijdens een toekomstige vergadering niet “actief overwoog” de rente met 0,75 procentpunt te verhogen. Futures op federale fondsen, die handelaren gebruiken om de renteverwachtingen bij te houden, lieten het gedrag zien waarbij rekening werd gehouden met een kans van 95% dat de FED in juni de rente met 0,75% zou verhogen.
Wat dat betreft lijkt het of de aandelenmarkt elk klein beetje goed nieuws aanpakt om dit slechte jaar van wat glans te voorzien.
Bitcoin en ethereum moeten eigen weg inslaan
Afgelopen weekend schreven we dat het tijd wordt voor bitcoin en ethereum om zich los te weken van de grillen van de aandelenmarkt. Op dit moment is de correlatie tussen bitcoin en de NASDAQ 0,70, het hoogste niveau sinds juli 2020. We stellen dat in de tweede helft van 2022 bitcoin en ether zich respectievelijk zullen gedragen als goud en obligaties, waardoor investeerders deze twee juist als hedge tegen aandelen toevoegen aan hun portfolio.