Voor het eerst in geschiedenis bitcoin, verlaagt Amerikaanse Centrale Bank de rente

De Federal Reserve (FED) ofwel de centrale bank van de VS, kondigt vanavond om 20.00 uur Nederlandse tijd aan met hoeveel procentpunten zij de rente vermoedelijk gaan verlagen. De laatste keer dat de rente werd verlaagd was in 2008, in het begin van de financiële crisis. Bitcoin zag het levenslicht nog geen jaar later.

De impact van de huidige renteverlaging zou wel eens heel positief kunnen uitpakken voor de prijs van bitcoin.

Vraagtekens bij Amerikaanse renteverlaging

Vanavond wordt dus bekend gemaakt met hoeveel procentpunten de rente verlaagd wordt. De verwachting is ergens tussen de 0,25 en 0,50 procentpunt. In eerste instantie betekent een renteverlaging van de FED dat het minder kost om te lenen. Denk bijvoorbeeld aan een lagere rente als je een hypotheek afsluit of als je een lening wil voor het starten van een bedrijf.

Maar waarom juist nu de rente verlagen? Er is geen algemene consensus over de reden waarom deze renteverlaging zal plaatsvinden, dat wordt hopelijk vanavond duidelijk. De meest waarschijnlijke conclusie is dat de verlaging bedoeld is om de concurrentiepositie van de VS in de wereld te versterken.

Door een lagere rente is de dollar goedkoper, en dat zorgt in theorie voor meer Amerikaanse export en minder import.

Nick Timiraos van de Wall Street Journal legt uit: “De FED ziet in dat het verband tussen de economie van de VS en de rest van de wereld nauwer is dan in het verleden. Zij denken dat de binnenlandse rente niet veel hoger kunnen stijgen dan die in andere ontwikkelde economieën, die veel lagere of zelfs negatieve tarieven hebben.”

Dat is ook de lezing van Bill Diviney, Amerika-analist bij ABN Amro. Hij zegt tegen de Volkskrant dat de renteverlaging eerder een preventieve actie is, omdat er wat donkere wolken aan de horizon lijken te hangen: de handelsoorlog met China en een wereldwijde dip in productie.

Bert Colijn, macro-econoom bij ING zegt in de Volkskrant: “De FED is van plan de Amerikaanse economie een zachte landing te geven, want die gaat echt vertragen dit jaar. Vorig jaar zwengelde Trump de economie aan met belastingverlagingen.“

De FED heeft sinds december 2015 de rente negen keer verhoogd. Hiermee probeerde de Centrale Bank de rentetarieven te normaliseren na de recessie. Trump, die geen directe invloed heeft op het beleid van de onafhankelijke FED, heeft felle kritiek op dit beleid. “De FED heeft veel te vroeg en veel te veel verhoogd”, schreef hij op Twitter.

Ook Europa speelt het spelletje mee

Maar er speelt meer dan alleen de renteverlaging vanuit Amerika. De Europese Centrale Bank heeft aangegeven dat zij in september ook maatregelen zullen treffen (al dan niet in reactie op Amerika). ECB-president Mario Draghi zei hierover: “De vooruitzichten worden steeds slechter en slechter. Vooral in de maakindustrie wordt het slechter, zeker voor de landen waar productie erg belangrijk is. ”

De ECB heeft nog niet bevestigd hoe ze dit willen aanpakken maar centrale banken hanteren meestal twee instrumenten: rentetarieven verlagen of meer geld drukken (dat laatste doen ze door bijvoorbeeld staatsobligaties op te kopen, dit wordt kwantitatieve versoepeling genoemd).

De perfecte storm voor bitcoin

En zoals meerdere analisten erkennen, kan dat  wel eens goed uitpakken voor bitcoin.

Analist Anthony Pompliano zegt hierover dat de renteverlagingen en de kwantitatieve versoepeling zorgen voor een hogere prijs van alle activa. Hij denkt ook dat die instrumenten minder effectief zullen zijn dan voorheen. Centrale banken hebben de rente in de laatste twee recessies al met meer dan 5,0 procent verlaagd. En dat kunnen we nu niet nog een keer doen aangezien de huidige rentestanden ver onder die 5 procent liggen.

Over bitcoin gesproken, de acties van de centrale banken is niet het enige wat goed kan zijn voor de waarde van bitcoin. De timing is net zo belangrijk. Het effect van monetaire stimulus merk je normaal gesproken pas zes tot twaalf maanden later.  Aangezien de renteverlagingen van de Europese Centrale Bank waarschijnlijk in september in gaan, zal het effect pas in februari 2020 of later zichtbaar zijn.

En laat dat nou net rondom de bitcoin block halving zijn.

Traditionele activa wordt door nieuwe en goedkope dollars en euro’s kunstmatig meer waard, op hetzelfde moment dat de stock-to-flow-ratio van bitcoin aantrekkelijker wordt.

Bitcoin kan waarde bewijzen

Verwacht overigens niet meteen een parabolische groei van bitcoin. Het zal tijd kosten voordat het effect van deze samenloop van gebeurtenissen zich vertaalt naar de prijs van bitcoin.

Een gedecentraliseerde, digitale valuta die niet door mensen kan worden gedevalueerd, wordt zo alleen maar waardevoller. Zeker als bewoners van landen waarvan centrale banken hun eigen valuta devalueren een veilige haven voor hun vermogen zoeken.

Pompliano: “Normaal gesproken zou ik me zorgen maken over dit soort beslissingen van centrale banken, maar gelukkig hebben we een alternatief dat een verzekering biedt tegen deze chaos. Het is tijd om te laten zien hoe geweldig bitcoin kan zijn.”


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • fantastic points altogether, you just won a emblem new reader.
    What might you recommend in regards to your post that you
    just made a few days ago? Any certain?

    22 augustus 2019