Rusland wil bitcoin en crypto juist niet verbieden, kijkt naar regulering

Een werkgroep van het Russische parlement stelt dat er “mechanismen” moeten zijn om cryptotransacties te controleren.

Reguleren en geen verbod

Volgens Russische bronnen (wellicht alleen na te slaan via een goede VPN), heeft een werkgroep van de Staatsdoema (de lagere kamer van het Russische parlement) haar steun gegeven voor het reguleren, in plaats van het volledig verbieden van bitcoin en andere cryptocurrency’s.

Ministerie en Centrale Bank oneens

De aankondiging kwam te midden van voortdurende discussies tussen de Centrale Bank van Rusland (CBR) en het ministerie van Financiën van het land. Ze kunnen het maar niet eens worden over hoe Rusland in de toekomst moet omgaan met crypto en regulering.

In het artikel wordt beweerd dat ongeveer 50 experts hebben deelgenomen aan een panelsessie van de Doema, genaamd “Over de vragen van de regulering van cryptocurrency”. Het panel concludeerde dat “effectieve en transparante” regulering van digitale activa de voorkeur had boven een volledig verbod, zij het met mechanismen om “cryptocurrency-transacties te controleren”.

Wie kan het hardste slaan?

Zoals opgemerkt in het artikel, is de belangrijkste conclusie de steun van de werkgroep voor de benadering van regelgeving door het ministerie van Financiën, in tegenstelling tot de CBR die nog grotere beperkingen voor crypto nastreeft.

In januari kondigde de Russische Centrale Bank namelijk een voorstel aan voor een verbod op cryptomining en de promotie van de nog te ontwikkelen CBDC, een Russische digitale valuta. Het ministerie van Financiën reageerde snel met zijn eigen propositie en zei dat digitale activa op het gebied van regelgeving op dezelfde manier moeten worden behandeld als fiat-valuta’s.

Weinig tot geen vrijheid

Nu is het vrij evident dat investeerders achter het Ministerie van Financien staan, maar de eventuele regelgeving kan ook net zo goed heel verstikkend zijn.

Om in crypto te mogen investeren, moeten consumenten een test doen en deze uiteraard goed doorstaan. Hiermee tonen ze aan voldoende kennis te hebben van crypto. Daarnaast mogen ze niet meer dan 600.000 roebel per jaar investeren in crypto, wat neer komt op 5.700 euro. Mocht dit werkelijk geïmplementeerd worden, dan weet je zeker dat de komende bullrun niet uit Rusland komt, zeker niet als de roebel blijft zakken.

Wat wil Poetin?

Het wetsvoorstel van het ministerie suggereert om crypto-investeerders op zijn minst enige vrijheid te geven (lees: niet bijster veel). De centrale bank stelde juist nogmaals voor om cryptocurrency´s in welke vorm dan ook illegaal te verklaren en iedereen te beboeten die er ook maar iets mee doet.

Maria Stankevich van cryptobeurs EXMO geeft wat context:

“De laatste tijd doet de situatie rond crypto-regulering in Rusland denken aan een circus. Eerst wil de centrale bank alles verbieden, dan zegt president Vladimir Poetin dat hij iets ander wil en komt er een goed wetsvoorstel uit, opgesteld door het ministerie van Financiën.”

KYC en registratie zoals in Nederland

Naast deze beperking speelt het Russische ministerie van Financiën Leentje buur bij andere landen. Zo moeten alle cryptobedrijven een streng KYC-beleid hanteren en moeten bedrijven een licentie verkrijgen en worden opgenomen in een cryptoregister. Het is nog niet duidelijk welk overheidsorgaan hier over zal gaan, in Nederland valt dit onder de verantwoordelijkheid van de Nederlandsche Centrale Bank.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.