Rusland overweegt bitcoin en andere cryptocurrency voor internationale betalingen

Het hoofd van de Russische centrale bank zegt dat het gebruik van bitcoin en andere cryptocurrency’s overwogen wordt voor internationale betalingen.

Elvira Nabiullina, hoofd van de Centrale Bank van de Russische Federatie, woonde onlangs het St. Petersburg Economic Forum (SPIEF) bij. Hier besprak ze hoe Rusland bitcoin en andere cryptocurrency’s kan gebruiken voor internationale handel, aldus Kommersant.

Bitcoin voor internationale transacties

“Ons standpunt is dat cryptocurrency niet mag worden gebruikt als unit of account in Rusland zelf… Wat betreft gebruik in internationale transacties, als het niet het Russische financiële systeem binnendringt, is het mogelijk”, vertelde Nabiullina tijdens het evenement.

Met unit of account bedoelt ze dat je producten in winkels niet mag prijzen in bijvoorbeeld sats, maar in de Russische roebel.

Alternatief voor SWIFT

Verschillende Russische banken zijn ontkoppeld van SWIFT, het dominante internationale betalingsverkeerssysteem. Rusland zou hiervoor een alternatief kunnen bouwen, of gebruik kunnen maken van een ander betaalnetwerk. Een van deze betaalnetwerken is Bitcoin en deze heeft als bijkomend voordeel (of nadeel, afhankelijk aan wie je het vraagt) dat het volledig censuurbestendig is.

Bitcoin betekent vrijheid

Met censuurbestendigheid wordt bedoeld dat iedereen onveranderlijke en betrouwbare transacties kan uitvoeren zonder toestemming van een derde partij. De politiek, bedrijven of banken kunnen doen wat ze willen, maar ze kunnen jou niet stoppen om bitcoin naar je vriend in Rusland of je nicht in Iran te sturen. Ook kunnen ze bijvoorbeeld gewone mensen uit Venezuela, waar de inflatie op standje oneindig staat, niet stoppen om bitcoin te hebben en te gebruiken voor aankopen.

Deze censuurbestendigheid betekent vrijheid, maar helaas (maar ergens ook wel logisch) zien politici en banken deze vrijheid als een bedreiging voor hun doeleinden. Zo moet je in Nederland als je bitcoin koopt aantonen dat je deze coins stuurt naar een wallet van jezelf. Een wassen neus natuurlijk want daarna kan je deze BTC doorsturen naar iedereen ter wereld.

Ongeacht deze beperkingen is bitcoin grenzeloos en kunnen ze nog steeds transacties vergemakkelijken die gecentraliseerde beperkingen omzeilen. Het idee dat geen enkel land, bedrijf of derde partij de macht heeft om te bepalen wie er transacties kan uitvoeren of rijkdom kan opslaan via Bitcoin, is een van de belangrijkste waardeproposities van cryptocurrency.

Zelfs douane kan bitcoin niet stoppen

Zo’n beetje elke cryptocurrency kan gebruikt worden voor internationale betalingen maar bitcoin is werelds grootste voorbeeld van een censuurbestendig netwerk. Niemand kan Bitcoin afsluiten omdat het op duizenden computers over de hele wereld draait. Niemand kan je ervan weerhouden Bitcoin naar een ander adres te sturen, ervan uitgaande dat je een internetverbinding hebt en weet hoe je je eigen wallet kunt maken. En zelfs de douane kan je er niet van weerhouden om 1 miljard euro aan bitcoin mee te nemen naar een ander land. Het enige wat je nodig hebt is een stuk papier met 12 of 24 woorden.

Poetin spreekt centrale bank tegen

Terug naar SPIEF, voordat Nabiullina deze opmerkingen maakte, zei de vice voorzitter van de centrale bank, Ksenia Yudaeva ook dat Rusland geen bezwaar heeft tegen bitcoin betalingen “in internationale transacties en internationale financiële infrastructuur.”

Wat een verschil met begin dit jaar. Voor de oorlog stelde de centrale bank een verbod voor op het minen en verhandelen van cryptocurrency’s. Na deze aankondiging betwistte de Russische president Vladimir Poetin openlijk de mening van de centrale bank dat het land een “concurrentievoordeel” had in het minen en vroeg hen om dit te heroverwegen.

Als reactie op het verzoek van Poetin om heroverweging, werd door de Russische regering een wetsvoorstel ingediend om bitcoin en het bredere cryptocurrency-ecosysteem te reguleren. In dezelfde maand bracht het ministerie van Financiën zijn gewijzigde versie van het wetsvoorstel uit om het ecosysteem goed te reguleren.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.