Russische overheid subsidieert mining-faciliteit in Siberië

De Bitcoin mining-industrie werd het afgelopen jaar in delen van de Verenigde Staten en Canada geconfronteerd met verboden. Ze staan echter niet overal negatief tegenover het minen van Bitcoin, want in Rusland krijgt een nieuwe faciliteit in oost-Siberië allerlei belastingkortingen om het project te stimuleren.

30.000 miners in Siberië

Als we de lokale Russische media mogen geloven, dan kondigde het staatsbedrijf Corporatie voor de Ontwikkeling van het Verre Oosten de lancering van een mining-faciliteit in Buryatia aan. Buryatia is een republiek in oost-Siberië die een onderdeel is van de Russische Federatie.

De nieuwe faciliteit start met 30.000 mining-machines, zal 100 medewerkers in dienst nemen en 100 megawatt aan stroom van het energienet consumeren. Het is de bedoeling dat de faciliteit in Siberië in de eerste helft van 2023 al begint met het minen van Bitcoin.

BitRiver, de grootste Russische dienstverlener op het gebied van Bitcoin mining, wordt de eigenaar van het project. In totaal gaat er voor ongeveer 12 miljoen dollar aan kapitaal richting de nieuwe faciliteit, die qua omvang dus echt met de grote jongens meedoet.

Belastingvoordelen

Het is duidelijk dat Rusland wel toekomst ziet in het minen van Bitcoin, want de nieuwe faciliteit van BitRiver krijgt allerlei belastingvoordelen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een belastingtarief van nul op eigendomsbelasting en een lagere inkomstenbelasting. Ook de elektriciteitsprijzen worden voor de miners gehalveerd.

De steun van de overheid kan worden uitgelegd door de juridische status van Buryatia, het gebied waar de faciliteit terechtkomt. Dat is officieel namelijk een “gebied van geavanceerde ontwikkeling,” een speciale economische zone die bestaat om nationale en buitenlandse investeringen aan te trekken.

De eerder besproken Corporatie voor de Ontwikkeling van het Verre Oosten is een aftakking van het Ministerie van Ontwikkeling van het Verre Oosten en de Arctische gebieden en specialiseert zich in de ontwikkeling en steun van dergelijke projecten.

Van anti naar pro

Alles bij elkaar zijn dit opvallende ontwikkelingen voor Rusland, want niet lang geleden was het land nog behoorlijk anti-crypto. Als gevolg van het conflict in Oekraïne en het bevriezen van de Russische valutareserves in het traditionele financiële systeem, is het land op zoek naar alternatieven. Een mogelijk alternatief is Bitcoin, een systeem waarin het onmogelijk is om tegoeden van anderen af te pakken.

Voor Rusland kan het zeker interessant zijn om een deel van de handel en mogelijk zelfs een deel van de reserves aan Bitcoin toe te vertrouwen. Bitcoin is in principe een neutraal systeem waarin voor iedereen dezelfde regels gelden. Niemand is de baas en dat kan voor een land als Rusland, dat op dit gebied in een lastig parket zit, een interessante optie zijn.

In juli 2022 ging bijvoorbeeld de Russische olie- en gasgigant Gazprom Neft een samenwerking aan met BitRiver. Het doel van die samenwerking was om BitRiver van energie te voorzien die gegenereerd is op basis van gas. Als onderdeel van die samenwerking ontwikkelt BitRiver momenteel een digitale infrastructuur in de olievelden die Gazprom van gas voorziet.

Het gaat om de overproductie van Gazprom, die het bedrijf normaal zou affakkelen (simpelweg verbranden). Door er Bitcoin mee te minen kan het bedrijf er iets aan verdienen en komt er ook nog eens minder koolstofdioxide (CO2) in de atmosfeer.

Hoofdredacteur gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.