Komt Satoshi Nakamoto, bedenker van Bitcoin, uit Rusland?

Satoshi Nakamoto is de anonieme bedenker van bitcoin. Alle FBI-achtige trucs worden uit de kast te halen om de bedenker te onthullen, maar tot op de dag van vandaag weet niemand wie hij of zij is. Of misschien is het wel een groep mensen. Maar een analyse van het IP-adres van Satoshi lijkt erop te wijzen dat hij een Russische proxy-server gebruikte. Komt Satoshi uit Rusland? Of is dit gewoon een van de vele manieren geweest om zijn identiteit te verbergen?

IP-adres was versleuteld

Volgens een analyse van Cointelegraph gebruikte Satoshi Nakamoto bij het publiceren van Bitcoin v0.1.0 in januari 2009 een cipher. Dat is een cryptografisch algoritme die gebruikt wordt om bestanden en boodschappen te versleutelen. Op die manier probeerde hij zijn IP-adres te verbergen.

De cipher verscheen in een bestand met de naam “Bitcoin v0.1.0 irc.cppm” en was gemakkelijk te ontrafelen. De code verwijst naar een proxy-IP-adres dat gekoppeld is aan de inmiddels failliet verklaarde Russische internetprovider Anders Telecom. Net als een VPN verbergt een proxy de fysieke locatie van een IP-adres.

Heet Satoshi gewoon Sergey?

Analisten gaan ervan uit  dat Nakamoto mogelijk een Russische Proxy-server heeft gebruikt om ontmaskering te voorkomen. Traceer je het IP-adres, dan kom je uit op een gebruiker met de naam “Sergey”, die dezelfde proxy gebruikt als Satoshi. Sergey heeft verschillende Vietnamese hotels beoordeeld in december 2008 en januari 2009. Het is maar dat je het weet.

Waarom gebruikte Satoshi Nakamoto een Russische proxy? Wie weet wilde Satoshi buiten het bereik van Europese en Amerikaanse inlichtingendiensten blijven. Dat, of Satoshi Nakamoto is echt een Rus die Sergey heet, en graag naar Vietnam op vakantie gaat. Geef hem eens ongelijk, ook de bedenker van bitcoin is gewoon een mens.

Meer weten over de identiteit van Satoshi Nakamoto? Lees dan ons uitgebreide profiel over de anonieme bedenker van bitcoin.

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Deze vind ik zeer spannend

    5 juni 2020