Slecht nieuws voor bitcoin futures, kans dat Bakkt uitgesteld wordt

Er gaan geruchten dat Bakkt voor een tweede keer uitgesteld wordt. Intercontinental Exchange (ICE), het moederbedrijf van de New York Stock Exchange, kondigde eerder aan dat Bakkt op 24 januari gelanceerd zou worden maar die datum lijkt dus niet meer realistisch. Hoogstwaarschijnlijk wordt Bakkt met een week uitgesteld.

Vanwaar de vertraging?

ICE heeft de benodigde goedkeuringen van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) nog niet gekregen. De verwachting is nu ook bijgesteld, het is heel onwaarschijnlijk dat de goedkeuringen op tijd komen om op 24 januari de deuren van Bakkt te openen. Voor alle duidelijkheid: dit betekent niet dat de CFTC het plan uiteindelijk niet zal goedkeuren. Er zijn zelfs geruchten dat 30 januari haalbaar is maar voorlopig is het niet meer dan dat, een gerucht.

Om welke goedkeuring gaat het?

Bakkt hoopt vrijstelling van de CFTC te krijgen om namens haar klanten bitcoin in een ‘magazijn’ te bewaren. De CFTC-regels vereisen normaal dat gelden van klanten worden bewaard door een bank, trustmaatschappij of handelaar in futures. Bakkt heeft afgelopen vrijdag het verzoek tot vrijstelling ingediend. De volgende stap is dat de commissarissen stemmen over of er publiek commentaar mag komen op het voorstel.

Mocht er een commentaarperiode komen, dan duurt die maximaal dertig dagen. Vervolgens mogen de commissarissen een paar dagen nemen om het voorstel en de binnenkomende commentaren te lezen.

Daar komt nog bij, vandaag en morgen zijn verplichte vrije dagen voor federale werknemers. Tenzij de overheidsfunctionarissen besluiten om vrijwillig een vrije dag op te offeren om naar kantoor te komen, beginnen die dertig dagen pas op woensdag 26 december, de dag na kerst.

Daarnaast speelt ook mee dat President Trump en de democraten in de clinch liggen over de financiering van de bouw van de muur tussen Amerika en Mexico. Door deze onenigheid zijn bepaalde overheidsorganen de komende weken gesloten.

Mocht het tot uitstel komen, dan is dit de tweede keer. In eerste instantie zou Bakkt namelijk deze maand al live gaan.

De cryptocommunity kijkt reikhalzend uit naar Bakkt. CME Group en Cboe bieden ook futures op bitcoin maar daarbij wordt gespeculeerd op de koers. Bij Bakkt worden werkelijk bitcoin gekocht.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.