Microbetalingen van Sphinx Chat is de toekomst van Bitcoin Lightning Network

Het gaat de laatste maanden goed met bitcoin en ook grote investeerders kunnen bitcoin niet langer negeren. Behalve de koers zijn er echter ook andere ontwikkelingen gaande in bitcoin-land die we niet onbeschreven kunnen laten. Vandaag is het tijd om met Sphinx Chat één van die ontwikkelingen uit te lichten.

Sphinx is een chatprogramma dat het Lightning Network gebruikt om gebruikers end-to-end versleutelde berichten naar elkaar te laten versturen. Gebruikers moeten via een eigen of gehuurde node verbinden met Sphinx en kunnen daarna chatten over het Lightning Network.

Hiermee heeft Sphinx de basis gelegd voor een communicatieprotocol waarmee niet alleen informatie, maar ook waarde verstuurd kan worden. Online berichten zijn gewoon data, dus die moeten ook in andere vormen verzonden kunnen worden.

Podcasters, kunstenaars en schrijvers kunnen hun creaties aan het protocol verbinden en gebruikers direct laten betalen om hun werk te aanschouwen.

Het verschil tussen Sphinx en NFTs

Non-fungible tokens (NFTs) zijn op dit moment de nieuwe rage in blockchain-land. Verschillende kunstenaars lopen helemaal binnen door tokens te veilen die het eigendom van hun digitale kunstwerken representeren. Er wordt met tientallen miljoenen gesmeten, maar Beeple, de winnaar van deze hele rage, denkt dat NFT een bubbel is.  Voorlopig houdt de hype aan en blijven mensen grof geld betalen voor NFTs, dus het lijkt nog niet voorbij.

In tegenstelling tot NFTs opent Sphinx echter andere mogelijkheden voor digitale kunst. Via dit protocol kunnen makers van kunst, podcast, tekst, etc namelijk aan iedereen die hun werk bekijkt, beluistert of leest een klein beetje geld vragen. Je koopt niet de digitale afbeelding die iedereen met één druk op de knop kan kopiëren, maar via Sphinx Chat kun je jouw favoriete artiesten steunen met micro-betalingen.

Kunstenaars kunnen bijvoorbeeld voor het eenmalig bekijken van kunstwerken 100 satoshi vragen en wellicht een groter bedrag voor echte fans die kunstwerken willen zien voordat ze beschikbaar zijn voor het grote publiek. Dit gaat om ontzettend kleine bedragen en dat maakt het juist zo krachtig, want voor consumenten is het geen moeite om 100 satoshi te betalen. Maar stel je voor dat duizenden mensen die 100 satoshi neerleggen om een werk te bekijken, dat kan voor een kunstenaar juist het verschil maken!

Sphinx Chat is het liberale antwoord op het internet

Stel je voor dat je in een kroeg zit waar het bier gratis is. Al je vrienden zijn er, maar om de paar minuten worden jullie onderbroken door de kroegbaas die jullie iets probeert te verkopen. Als iemand een verkeerde grap maakt of een verboden woord uitspreekt wordt deze persoon zonder pardon uit de kroeg gegooid. Hoe lang moet de lijst met verboden woorden zijn om het gratis bier te verpesten? In essentie is deze denkbeeldige kroeg hoe het internet vandaag de dag werkt.

Het internet is misschien gebouwd door techbedrijven, maar zij worden grotendeels betaald door adverteerders. Als jouw gedrag een negatieve impact op de advertentie-inkomsten heeft, dan ben je niet langer welkom. Gratis bier is er alleen voor de gasten die zich braaf aan alle regels houden.

Vrijheid van meningsuiting en samenscholing zijn twee grondrechten die de samenleving ver hebben gebracht en waar vorige generaties oorlogen voor hebben gevoerd. In de digitale wereld lijkt het soms alsof we die grondrechten zomaar hebben weggegeven aan het grote geld. Sphinx bouwt op basis van Bitcoin en het Lightning Network aan een nieuwe digitale wereld waarin spam en reclame verleden tijd zijn dankzij micro-betalingen.

Mocht je meer willen leren over Sphinx, dan is de podcast Tales From the Crypt een aanrader. Marty Bent presenteert de show.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.