Dit zijn de statistieken van Bitcoin die er écht toe doen

Eind 2020 en begin 2021 hebben macro-economische omstandigheden ervoor gezorgd dat de bitcoin koers kon stijgen, dit heeft weer geleid tot een nieuwe golf van institutionele beleggers. Diezelfde macro-economische omstandigheden lijken bitcoin nu weer te kunnen helpen.

Dollar wordt zwakker

We hebben het over de kracht (of zwakte) van de Amerikaanse dollar (DXY). In maart steeg de waarde van de dollar, maar in april en de eerste twee weken van mei daalde deze weer. Veel beleggers verwachten nu dat de geldpers van de dollar langer zal blijven staan dan eerder werd gedacht, zeker nu duidelijk wordt dat de economie nog steeds aan het herstellen is. Historisch gezien stijgt de bitcoin koers als de dollar zwakker wordt, dus dit zou goed nieuws kunnen zijn voor BTC, althans op de korte termijn.

Bron: Coin Metrics

Hefboom uit markt

Daarnaast laat data zien dat de bitcoin markt zich in een gezondere positie bevindt dan een paar maanden geleden. De open interest op de eeuwigdurende futures op BTC is terug op het laagste niveau in maanden, wat aangeeft dat de meeste hefboomwerkingen uit de markt zijn gespoeld. Dit geeft bitcoin een gezondere basis voor de volgende stap omhoog.

Een future of termijncontract is een overeenkomst om een product, valuta of een ander instrument tegen een vooraf vastgestelde prijs te kopen of te verkopen op een bepaald tijdstip in de toekomst. Een eeuwigdurend contract is een speciaal type termijncontract, maar in tegenstelling tot de klassieke futures heeft het geen vervaldatum. Men kan dus een positie behouden zolang als men wil. Verder is de handel in eeuwigdurende contracten gebaseerd op een onderliggende indexprijs.

De indexprijs bestaat uit de gemiddelde prijs van een actief op basis van de belangrijkste spotmarkten en hun relatieve handelsvolume. In tegenstelling tot conventionele termijncontracten worden eeuwigdurende contracten dus vaak verhandeld tegen een prijs die gelijk of zeer vergelijkbaar is met die op de spotmarkten.

Bron: Coin Metrics

Rekenkracht zorgt voor veiligheid

De rekenkracht van het Bitcoin netwerk steeg begin mei naar nieuwe recordhoogtes. Dat was in april wel anders, toen was er een sterke daling merkbaar doordat er de stroom uitviel in delen van China. Hierdoor konden miningmachines geen rekenkracht leveren. De scherpe daling zorgde voor angst onder sommige investeerders en zij verkochten hun coins, waarschijnlijk met angst voor een verdere daling. Maar minder dan een maand later is de rekenkracht volledig hersteld en zelfs op een hoger niveau dan vóór de daling.

Een hoge rekenkracht betekent een veilig netwerk en vertrouwen vanuit miners.

Bron: Blockchain.com

Meer deelnemers

Het aantal adressen met relatief kleine bedragen, tussen 0,01 en 1 BTC, is sinds het begin van het jaar met 710 duizend gestegen. Ter vergelijking: in heel 2020 is het aantal adressen met tussen de 0,01 en 1 BTC toegenomen met in totaal 610 duizend.

Bron: Coin Metrics

Adoptie van grote bedrijven

Ondanks dat de bitcoin koers zijwaarts beweegt en al een maand geen all time high heeft behaald, groeit het ecosysteem van Bitcoin op de achtergrond. Op 5 mei kondigde NYDIG aan dat honderden Amerikaanse banken binnenkort bitcoin aan hun klanten kunnen bieden. De verwachting is dat bankklanten BTC kunnen kopen, verkopen en aanhouden via hun bestaande bankrekeningen, wat mogelijk veel nieuwe investeerders kan aantrekken.

Een ander teken van groei komt van Square, zij deelden onlangs dat Bitcoin in het eerste kwartaal goed was voor 15% van de brutowinst van Cash App, een stijging van 8% een jaar geleden.

Onder de motorkap

Niet alleen aan de adoptie en randvoorwaarden wordt gewerkt, ook de technologie van Bitcoin wordt vernieuwd. Activering voor Taproot is officieel begonnen, aangezien mijnwerkers hun steun beginnen te melden. Taproot zal naar verwachting later dit jaar live gaan en zal veel belangrijke verbeteringen aanbrengen in de manier waarop Bitcoin-transacties onder de motorkap werken, inclusief lagere kosten en meer privacy. Het zal ook de basis leggen voor verbeterde smart contract-functionaliteit en Lightning Network-verbeteringen.

Het is soms moeilijk om het overzicht te houden, zeker als altcoins links en rechts all time highs breken. Maar als je kijkt naar het overzicht door even uit te zoomen en ruis te onderdrukken, dan zie je dat bitcoin zich op een goede plek bevindt. Op naar de volgende fase van de bullrun.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.