Technische analyse: Bitcoin krabbelt op na acceptatie van de verlosser

Bitcoin is niet voor mensen met een zwak hart. Toch, ondanks alle beweeglijkheid van de koers de afgelopen twee weken, heeft bitcoin deze week hetzelfde niveau weten vast te houden. Dat ging niet zonder slag of stoot en waar de vorige twee weken uitschieters naar boven hadden die weer terugvielen, kenmerkte deze week zich door juist een uitschieter naar beneden die snel weer terug klom. Laten we eens kijken wat er gebeurd is.

Veel actie, weinig resultaat

In de weekgrafiek hieronder, in dollars en voor elke week een kaars, is te zien dat de koers van bitcoin de laatste drie kaarsen behoorlijk schommelt. Dit zie je doordat de lonten (wicks) boven en onder de kaarsen langer zijn dan de kaars zelf. Dus de week opent en de prijs gaat stevig omhoog en omlaag, maar aan het einde van de week sluit de prijs toch weer in de buurt van de openingsprijs. Veel actie, weinig resultaat.

De laatste kaars is deze week en die is dus nog niet af. Het ziet er vooralsnog wel uit dat ondanks de lange lont aan de onderkant dat de prijs boven de EMA50 blijft. EMA staat voor Exponential Moving Average en is een gewogen voortschrijdend gemiddelde over een aantal kaarsen, hier dus 50. Laten we even op dagniveau kijken wat er daar te zien is.

Bracht El Salvador de redding?

In de daggrafiek hieronder zien we dat de prijs serieuze weerstand ondervindt van 39.300 dollar (32.246 euro). Na het uitbreken van de driehoek zoals besproken op maandag en dinsdag is de prijs inderdaad gezakt, maar gelukkig (nog) niet zover als gevreesd. De kaars van gisteren is heel klein met een lange lont naar beneden. Dat laat zien dat alle daling diezelfde dag alweer is opgekocht. Misschien bracht El Salvador redding. What’s in a name? Zolang we boven de 30.000 dollar (24.615 euro) kunnen blijven zitten we nog goed.

Verder blijft de kruising van de EMA50 en de EMA200, de zogeheten Death Cross, naderen. Het lijkt onvermijdelijk te zijn. We zijn benieuwd wat er uiteindelijk mee gebeurt, maar zover is het nog niet. We kijken nog even op de 4-uursgrafiek voor de meest recente informatie.

Weerstand is dynamisch

In de grafiek hieronder blijkt 32.900 dollar (26.995 euro) een nieuwe steun te zijn. De prijs is nu even lekker aan het klimmen en is bezig met de dynamische weerstand van de EMA21.

Ook zien we eindelijk weer eens een beetje volume in de markt. De onderste staven in de grafiek laten zien dat het volume de laatste 10 kaarsen niet alleen boven het gemiddelde zitten (oranje lijn), maar ook dat de nu overwegend groen worden. Dit zou wel eens het zetje kunnen zijn dat bitcoin nodig heeft om te herstellen.

Prognose

Wat kunnen we verwachten de komende dagen? Bitcoin zit duidelijk op het randje: op alle niveaus is er grote moeite met het vasthouden van de prijs. Ook is er de immer dreigende Death Cross. Alleen de meest recente gegevens op het 4-uursniveau geven een positief beeld. Dus geven we vandaag de prognose daarmee: één bearish (negatief) en één bullish (positief).

Bearish

Als de trend op de 4-uursgrafiek hierboven van tijdelijke aard is, dan moet bitcoin weer steun vinden op de 32.900 dollar (26.995 euro). Houdt dat niet dan zal 30.000 dollar (24.615 euro) het moeten doen. Maar als de trends op de grote tijdsniveaus toch de overhand houden dan is een diepe daling naar 20.000 dollar (16.410 euro) nog steeds heel goed mogelijk.

Bullish

Maar mocht het lichtpuntje van de afgelopen 24 uur een ommekeer blijken, dan zal het hard kunnen gaan. De eerste hordes zijn de EMA21 en de EM50 voordat bitcoin 36.400 dollar (29.866 euro) kan gaan testen.


Alexander studeert momenteel rechtsgeleerdheid en heeft een politieke achtergrond. Zijn interesse in crypto werd voornamelijk gewekt door het besef dat het huidige financiële systeem niet houdbaar is en op omvallen staat. De blockchain-technologieën kunnen oplossingen bieden.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.