Bitcoin analyse: negatieve driehoeken en afnemend volume, maar lange termijn is positief

Het lijkt bijna traditie geworden sinds mei: Er is elke week wel een moment dat bitcoin met 10% daalt. Vandaag is weer zo’n dag. Ondanks veel bullish nieuws over landen die zich laten onderdompelen in bitcoin, vertellen koers indicatoren vooral het verhaal van een dalende trend. In deze analyse kijken we naar die indicatoren, maar laten we ook zien wat er gebeurt op de blockchain.

Neppe uitbraken driehoek

Sinds vorige week schrijven we over een driehoeksformatie die zich vormde over de bitcoin koers. Afgelopen donderdag en zaterdag brak de koers aan de bovenkant van deze driehoek uit, maar dit bleken zogenaamde fake-outs. De grafiek hieronder is vrij ver ingezoomd, elke candle staat voor 4 uur.

Bron: Tradingview

Inmiddels kun je er niet meer omheen, bitcoin is aan de onderkant van de driehoek uitgebroken. Gisteren schreven we dat als bitcoin aan de onderkant uitbreekt, rond 30.000 dollar een supportzone is. Die heeft de koers (gelukkig) niet bereikt. Maar als we naar het klassieke model van een uitgebroken driehoek kijken, dan is er een veel lager koersdoel mogelijk.

Koersdoel uitbraak driehoek

De theorie vertelt dat als de koers uit een driehoek breekt, de stijging of daling net zo groot kan zijn als het verschil tussen de boven- en onderkant van de opening van de driehoek. Hieronder is dat aangegeven met de zwarte pijl.

Mocht dit patroon zich volgens het boekje uitspelen, dan zou de koers nog kunnen dalen naar iets minder dan 23.000 dollar (19.000 euro).

Is het dan alleen maar kommer en kwel? Nee, zelfs als je naar de koersgrafiek kijkt, zijn er lichtpuntjes te vinden. When in doubt, zoom out.

Divergentie is positief

De RSI is namelijk weer aan het stijgen. In de grafiek hieronder staat elke candle staat voor één dag. Hoewel de koers wegzakt en er steeds iets lagere bodems zichtbaar zijn, laat de RSI een ander verhaal zien. Die maakt zelfs hogere bodems, zoals we zien in het paarse deel van de grafiek. Dit wordt divergentie genoemd. Dat is misschien het duidelijkst als we kijken naar de twee zwarte lijnen. Die bewegen naar elkaar toe. Vaak toont dit aan dat de verkoopdruk afneemt en dat we een koersstijging kunnen verwachten op de korte termijn.

De Relative Strength Indicator (RSI) is een momentum indicator die geschaald is tussen de 0 en 100.  RSI vergelijkt de slotkoers van een candle met de slotkoers van de vorige candle. Is de RSI boven de 70? Dan spreek je van een overbought momentum. Is de RSI onder de 30? Dan spreek je van een oversold momentum. Bitcoin was flink oversold, de RSI dipte onder de 30, maar de trend is opwaarts.

Deze zones zijn interessante niveaus. Vanaf deze zone kunnen grotere koersbewegingen plaats vinden. Het momentum van de koers neemt namelijk af in deze zones waardoor er een mogelijke ommekeer van de trend kan plaatsvinden.

Genoeg driehoeken

Genoeg ingewikkelde driehoeken en koersindicatoren. Tijd om te kijken naar wat er op de blockchain gebeurt.

De waarde die over het netwerk van Bitcoin wordt verzonden, is de afgelopen twee weken met maar liefst 65% teruggelopen. Volgens Glassnode is het overdrachtsvolume gedaald van meer dan 43 miljard, tot 15 miljard dollar per dag. Er is weinig vergelijkingsmateriaal, alleen de naschok van de bullmarkt van 2017 is van vergelijkbare omvang. Toen daalde het handelsvolume met 80% in een periode van ongeveer 3 maanden.

Bron: Glassnode

De waarde die over het bitcoin netwerk wordt verzonden, neemt dus af. Dat komt niet alleen door een dalende koers, er worden gewoon veel minder transacties gedaan. En dan wordt het een sneeuwbaleffect. Minder transacties betekent dat de mempool langzaam leeg loopt. Dit betekent weer dat er geen concurrentie is om zo snel mogelijk opgenomen te worden. En dat zorgt ervoor dat er steeds minder betaald hoeft te worden aan transactiekosten.

Gedrag lange termijn

Interessant is ook om te kijken naar wie zorgt voor al die beweging van bitcoins. Wat is het gedrag van zogenaamde langetermijnhouders (dit hoeven niet per se whales te zijn). Glassnode houdt een drempel aan van bitcoins die de afgelopen 155 dagen inactief zijn, voordat je het stempel langetermijnhouder (LTH) krijgt.

Lange tijd was er een toename van het aantal LTH’s, maar vanaf november 2020 neemt dit aantal af. Sinds de koers zijn top in april bereikte, en bitcoin inkakte, neemt het aantal LTH’ers weer toe. Dit patroon is ook zichtbaar aan het einde van de bullmarkt eind 2017/begin 2018.

Bron: Glassnode

Volgens Glassnode is dit het punt waarop LTH’s stoppen met verkopen, weer inkopen, HODL’en van wat zij beschouwen als goedkope coins. Op dit moment bezitten de langetermijnhouders 10,9 miljoen bitcoin, dat is meer dan 58% van het circulerende aanbod. Dat is in aantallen, maar ook in percentage meer dan het einde van de vorige bullrun.

Gemixte signalen

De tweet van SDBTC verwoordt het goed. Alle koersformaties ten spijt, op dit moment beslissen landen dat zij bitcoin willen accepteren als legaal betaalmiddel. Afgelopen weekend nam El Salvador het voortouw, en er gaan geruchten dat Paraguay volgt. Dat niet alleen, het Panamees parlementslid Gabriel Silva is een wetsvoorstel aan het voorbereiden om cryptocurrency te ondersteunen. En kunnen we Brazilië binnenkort ook in dit rijtje verwachten? Bitcoin geniet de steun van twee Brazilaanse parlementsleden, die nu ook profielfoto’s hebben met laser-eyes.

Het zijn verwarrende tijden voor de bitcoinliefhebber. Kijken we naar de technische analyse en naar de data uit de bitcoin blockchain, dan lijkt het erop dat de koers nog veel verder kan gaan zakken in de komende dagen en weken.

Maar als je het nieuws leest krijg je een heel ander beeld. Er is een nieuwe speler in het spel, nationale overheden lijken het op bitcoin te hebben gemunt. Dit kan een enorm domino-effect teweeg brengen van andere overheden die de boot ook niet willen missen: game-theory op zijn best. Er komen hoe dan ook spannende tijden aan voor bitcoin.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.