Aanval Taliban op bitcoin en cryptocurrency in Afghanistan
De Afghaanse centrale bank verklaarde cryptocurrency vorige maand illegaal en de Taliban is begonnen met het handhaven van dit verbod. Tot nog toe zijn 13 mensen gearresteerd in de stad Herat en 20 bedrijven zijn gesloten.
Cryptocurrency’s waren een populaire technologie vóór het verbod, omdat ze gebruikers de mogelijkheid bieden om waarde op te slaan en grensoverschrijdende transacties uit te voeren, ondanks internationale sancties.
Taliban arresteert na landelijk verbod op crypto
Volgens een artikel van Bloomberg arresteert het Taliban-regime in Afghanistan cryptocurrency-handelaren die orders negeren om te stoppen met traden. Het hardhandig optreden komt een maand nadat de centrale bank van het land een landelijk verbod op crypto heeft opgelegd.
“De centrale bank gaf ons een bevel om alle geldwisselaars, individuen en zakenmensen te stoppen met het verhandelen van frauduleuze digitale valuta’s, zoals wat gewoonlijk wordt aangeduid als Bitcoin”, verklaarde Sayed Shah Saadaa, hoofd van de strafrechtelijke onderzoeken van Herat.
Herat is de derde grootste stad van Afghanistan; het heeft naar verluidt vier van de zes Afghaanse crypto-beurzen. Saadaa zegt dat 20 crypto-bedrijven in de stad inmiddels zijn gesloten en 13 mensen zijn gearresteerd.
Stablecoins en crypto in Afghanistan
De vraag naar cryptocurrency’s, met name stablecoins, was hoog in Afghanistan vóór het verbod van de centrale bank op de technologie.
We kennen allemaal de voordelen van crypto in een autoritair regime met een zwakke munt: privacy, waarde-opslag en de vrijheid om geld over de hele wereld te verplaatsen.
In landen waar de eigen munt instabiel is en er restricties zijn op buitenlandse valuta, bieden stablecoins een uitkomst. Stablecoins zijn cryptocurrency’s die ernaar streven om altijd evenveel waard te zijn als door de overheid uitgegeven valuta’s zoals de Amerikaanse dollar of de euro. Technisch gezien bezit je dan geen dollars of euro’s, maar crypto.
Amerikaanse sancties Afghanistan
Afghanistan heeft te lijden onder de zwaarste economische sancties sinds de jaren 1990. De Amerikanen legden een nieuw pakket van sancties op kort nadat de Taliban weer aan de macht waren en Kabul innamen. Daarnaast namen ze ook 7 miljard dollar van de Afghaanse schatkist die in de Federal Reserve Bank van New York werd gehouden.
Dat is de kracht van de macht hebben over de wereldreservemunt.
Cardano en Afghanistan
Vorig jaar werd Charles Hoskinson geïnterviewd door CNBC, hij is de bedenker van Cardano. Hij sprak destijds zijn verwachting uit dat ‘cryptocurrency’s een grotere rol zullen spelen in Afghanistan […] in de oorlog voor en tegen de Taliban-troepen.’
Hoskinson was van mening dat digitale activa een belangrijke rol kunnen spelen bij het bieden van financiële privacy aan Afghaanse burgers na de terugtrekking van Amerikaanse troepen.
‘Het digitale leven van Afghaan wordt nu onder de loep genomen, de laatste twee decennia worden beoordeeld door een regime dat als je je mening hebt geuit op een manier die niet past bij hun regressieve standpunten, je nu wordt bedreigd met intimidatie, gevangenisstraf of zelfs de dood.’
Hij bleek gelijk te hebben, maar hield geen rekening met een verbod op crypto door de Taliban.
Is blockchain dood in Afghanistan?
Eind 2020 liet LTO Networks weten samen te werken met twee werkgroepen van de Verenigde Naties om een landregister voor Afghanistan te openen op de blockchain.
Blockchain-project goLandRegistry heeft tot doel nauwkeurige eigendomsgegevens bij te houden voor de 2,8 miljoen grondpercelen in Afghanistan, die elk afzonderlijk worden geregistreerd met behulp van de technologie van LTO Network.
Landeigenaren kunnen dan de authenticiteit van het document aantonen via de open-source blockchain-verificatietool. De website en de social media van goLandRegistry zijn al anderhalf jaar niet bijgewerkt, dus het lijkt of de blockchain-ambities in Afhanistan een stille dood heeft gekregen.