Elon Musk onder vuur na statement Tesla over energieverbruik Bitcoin

Dat Tesla CEO Elon Musk de macht heeft om markten in beweging te brengen weten we al wat langer. Tot voor kort heeft hij op dat vlak vooral een positieve impact gehad op bitcoin. Op donderdag kwam daar verandering in en maakte hij bekend dat Tesla geen bitcoin meer accepteert voor betalingen.

De Amerikaanse autoverkoper maakt zich zorgen over de CO2 uitstoot van bitcoin en wil de digitale munt pas weer accepteren als de situatie zich verbetert. Als reactie op het statement van Tesla viel de koers met meer dan 10 procent om daarna te stabiliseren rond de €42.000 per bitcoin.

Statement Tesla roept veel vraagtekens op

Tesla is een miljardenbedrijf en het plotselinge statement wat betreft de CO2 uitstoot van bitcoin roept dan ook veel vraagtekens op. Hoe kan een bedrijf als Tesla een paar maanden geleden nog meer dan 1 miljard euro in bitcoin investeren om nu ineens te besluiten dat bitcoin niet goed is voor het klimaat? Bitcoin is in de tussentijd niet veranderd en je zou verwachten dat Tesla voor de investering wat onderzoek heeft gedaan.

Voor de duidelijkheid, Tesla heeft in het statement aangegeven de bitcoin die het reeds heeft te behouden, maar enkel geen bitcoin meer te accepteren als betaalmiddel. Vanwege de enorme consternatie en koersdip van bitcoin zijn er waarschijnlijk veel mensen die dachten dat het bedrijf ook al hun bitcoin verkocht heeft. Dat is dus niet het geval.

Terug naar het statement van Tesla, want dat piept en kraakt aan alle kanten. Ongeveer vier weken geleden onderschreef Elon Musk namelijk nog een onderzoek van miljardenbedrijf Square, waaruit naar voren kwam dat bitcoin de sleutel is voor het succes van duurzame energie. Voor iemand met zijn status is het best bijzonder om enkele weken later weer een compleet tegengesteld standpunt in te nemen.

Grote jongens in discussie met Musk

MicroStrategy CEO Michael Saylor laat het er duidelijk niet bij zitten en zoekt de discussie op met Musk. In reactie op een grafiek van Musk waarin te zien is dat het energieverbruik met 40 procent is gestegen in de afgelopen maanden, schrijft Saylor dat de waarde in het netwerk in diezelfde periode met 100 procent is toegenomen. In die zin zou je kunnen zeggen dat het netwerk in korte tijd een stuk efficiënter is geworden.

Het is belangrijk om in het kader van deze discussie te begrijpen dat een bitcoin transactie op zichzelf geen energie kost. Miners spenderen enkel energie om het netwerk te beschermen in beloning voor bitcoin. In theorie kan het netwerk oneindig schalen qua waarde en hoeft het energieverbruik niet in dezelfde mate toe te nemen. Dat is wat we in de afgelopen maanden ook hebben gezien en waar Saylor op wijst.

Tesla had het in hun statement over het energieverbruik per transactie, waarmee ze te kennen geven niet volledig te begrijpen hoe bitcoin werkt. Het statement van de autofabrikant is niet goed geweest voor de koers op de korte termijn, maar wat je nu wel ziet gebeuren is dat veel (grote) bitcoiners Tesla en Musk proberen te bereiken om ze de andere kant van het verhaal te vertellen. Ondertussen werkt bitcoin nog altijd en produceren de miners gewoon nog iedere 10 minuten een blok. Bitcoin heeft wat dat betreft lak aan de buitenwereld.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Je bent dat stukje over dogecoin vergeten

    14 mei 2021