3 redenen waarom de top van Bitcoin nog niet bereikt is

Het is je vast niet ontgaan: bitcoin is op dit moment aan het dalen. Maar betekent dit ook dat we zondag de absolute top hebben gezien? Dat hoeft niet. In dit artikel beschrijven we drie indicatoren die erop wijzen dat de top nog lang niet in zicht is.

Bitcoin heeft nog een tijd te gaan

Volgens de 2-year MA multiplier indicator is de top van bitcoin nog niet bereikt. Bitcoin bereikt pas een lange-termijn-top wanneer de koers door de bovenste lijn van deze indicator breekt. Dat is nu nog niet het geval.

De 2-year MA multiplier klinkt technisch, maar het principe is eenvoudig. De indicator kijkt naar het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 2 jaar (730 dagen). Dat is de onderste lijn van de indicator. De bovenste lijn van de indicator is de prijs van de onderste lijn vermenigvuldigd met 5. Die lijn wordt in de tweet hieronder in het rood afgebeeld, de onderste lijn is dus niet zichtbaar.

In 2017 was rode lijn vaak weerstand

Op de daggrafiek hieronder kijken we naar de bitcoin koers van 2017. Je ziet dat de koers meerdere malen een weerstand vond bij de rode lijn. Toen de koers eenmaal met overtuiging door de rode lijn brak, was de top ook snel in zicht. In anderhalve maand schoot de prijs omhoog, met bijna 170 procent. 

Ook nu is dat het geval

Ook nu vindt bitcoin weerstand bij deze lijn, en dat zorgt voor een heftige reactie. Gemeten vanaf de top is de koers met bijna 25 procent gedaald. Maar vergelijk je deze grafiek met die van 2017, dan is het voor de langere termijn niet erg dat bitcoin weerstand vindt bij de rode lijn. Breekt de koers eenmaal uit, dan is de top namelijk snel al bereikt. Deze daling geeft bitcoin meer lucht om de komende maanden verder te stijgen.

Heatmap nog niet overheated

Ook een andere indicator laat zien dat de top van bitcoin nog niet in zicht is. De lijn waarop de gekleurde bolletjes te zien is, is de bitcoin koers. De lijn daaronder is het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 200 weken. Die lijn noem je ook wel de 200-weken moving average.De gekleurde bolletjes tonen de maandelijkse procentuele stijging van de 200-weken moving average.

Op de grafiek zie je dat bitcoin een top bereikt wanneer de bolletjes rood kleuren. Momenteel is de kleur van het laatste bolletje groen, dit betekent dat de 200-weken moving average maandelijks met ongeveer 10 procent toeneemt.

Bitcoin volgt nog steeds stock to flow

Ten slotte volgt bitcoin nog steeds het alom bekende stock-to-flow model van PlanB. Deze analist publiceerde in 2019 een prijsmodel om de waarde van bitcoin te berekenen aan de hand van schaarste. Elke vier jaar halveert de instroom van nieuwe bitcoins, en dit zorgt volgens PlanB voor een nieuwe periode van stijgende koersen. De laatste halvering dateert van mei 2020.

Volgens dit model bereikt bitcoin dit jaar nog een prijs van ruim 100.000 dollar (82.304 euro). Dat leek vorig jaar nog een droom, maar op de grafiek hieronder zie je dat bitcoin dit model nog steeds nauwgezet volgt. 

Volgens deze prijsmodellen en indicatoren heeft bitcoin de top dus nog niet bereikt. Volg je deze grafieken, dan is de dip van deze week dus een tijdelijke correctie op weg naar de top.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.