Turkse centrale bank komt ondanks inflatie van 80% met verrassende renteverlaging
De Turkse centrale bank verraste de hele wereld met een renteverlaging, terwijl de lira op jaarbasis een inflatie van 80 procent noteert. Met die 80 procent inflatie staat de Turkste inflatie op het hoogste punt in 24 jaar tijd. Als reactie op de renteverlaging viel de Lira meteen naar beneden.
Van 14 naar 13 procent
De Turkse rente is met de renteverlaging van de centrale bank van 14 naar 13 procent gezakt. Een beslissing die vrijwel niemand had zien aankomen. Alle 21 economen die Bloomberg ondervraagde verwachtten geen veranderingen. Meteen na de aankondiging van de Turkse centrale bank viel de lira met 1 procent ten opzichte van de Amerikaanse dollar.
“Het is belangrijk dat de financiële omstandigheden het positieve momentum van de Turkse industrie en de goede ontwikkeling van de werkloosheid ondersteunen in een periode van onzekerheid”, aldus de Turkse Monetary Policy Committee.
Met de beslissing om de rente te verlagen, voegt Turkije zich bij een select gezelschap van landen. In de bovenstaande grafiek is te zien dat de meeste Europese landen in 2022 de rente verhoogden als reactie op de uit de hand gelopen inflatie. Turkije lijkt op dit moment echter de voorkeur te geven aan het ondersteunen van de economie en heeft het controleren van de inflatie klaarblijkelijk opgegeven.
Turkse verkiezingen in aantocht
Een mogelijke verklaring voor de keuze van de Turkse centrale bank om de rente te verlagen en daarmee de economie te stimuleren zijn de verkiezingen van 2023. President Recep Tayyip Erdogan beloofde in juni 2022 al dat de renteverlagingen van de Turkse centrale bank zouden blijven aanhouden. Die belofte is met deze renteverlaging in ieder geval uitgekomen. Het is alleen de vraag in hoeverre Turkije hier op de lange termijn profijt van heeft.
De economie blijft dankzij de renteverlaging wel draaien, maar de inflatie van ruim 80 procent doet een groot deel van de bevolking ongetwijfeld pijn. Met name het deel van de bevolking dat niet het vermogen heeft om te investeren in assets die de overheid niet kan bijdrukken. De financiële druk op de gemiddelde Turk, die volledig van zijn of haar salaris leeft, neemt hierdoor alleen maar toe.
Wat betekent dit voor bitcoin?
Bitcoin is bedacht als een onafhankelijke vorm van geld met een absolute schaarste van 21 miljoen eenheden. Waar wij in het Westen de luxe hebben van een relatief stabiele munt, al begint de inflatie hier ook om zich heen te slaan, wordt de schaarste van bitcoin voor de gemiddelde Turk steeds aantrekkelijker. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat de bitcoin-adoptie in Turkije een stuk hoger ligt dan het wereldwijde gemiddelde.
Het percentage van internetgebruikers van tussen de 16 en 64 dat bitcoin of andere vormen van cryptocurrency’s bezit ligt in Turkije op 18,6 procent. Het wereldwijde gemiddelde is 10,2 procent. Wat opvalt als je kijkt naar de landen waar de adoptiegraad relatief hoog ligt, is dat het om landen gaat die stuk voor stuk te maken hebben met een zwakke overheidsmunt.
Nigeria wordt al jaren geplaagd door hevige inflatie en ook Argentinië is een land waarvan we weten dat de inflatie oncontroleerbare hoogten bereikt. De inflatie van 80 procent is een vreselijke ontwikkeling voor de Turkse bevolking, maar het zal de adoptie van bitcoin in Turkije bijna zeker ten goede komen.