Minister van Financiën spreekt Mexicaanse miljardair tegen en herhaalt verbod op cryptocurrency

De Mexicaanse minister van Financiën zei gisteren dat het verbod op cryptocurrency’s in Mexico nog steeds van kracht is. Bitcoin en andere crypto’s zijn geen wettige betaalmiddelen en mogen in het land ook niet als valuta’s worden behandeld. Arturo Herrera reageert hiermee op miljardair Salinas, die van plan is om bitcoin te accepteren in zijn bank.

Verbod 2019 nog steeds van kracht

Reuters schrijft dat het verbod van Mexico van kracht is sinds 2019, toen het land probeerde te voorkomen dat cryptocurrency beurzen gebruik konden maken van het banksysteem. Het wordt cyrptocurrency-bedrijven dus ontzettend moeilijk gemaakt om in Mexico gebruik te maken van bankdiensten.

Gisteren schreven wij dat Ricardo Salinas Pliego, miljardair-eigenaar van Banco Azteca, zondag aankondigde dat hij van plan was om Bitcoin te accepteren. Hoewel de aankondiging van maandag door minister van Financiën Arturo Herrera niet expliciet gekoppeld was aan de opmerkingen van Salinas, kun je ze haast niet los van elkaar zien. De woorden van Herrera kwam maar enkele uren na de aankondiging van Salinas.

Antwoord op Saylor

Salinas gebruikte hiervoor de gebruikelijke bitcoin kanalen, namelijk Twitter. Hij beantwoordde namelijk een tweet van Michael Saylor, CEO van business intelligence-softwarebedrijf MicroStrategy en een bekende voorstander van bitcoin. De Mexicaanse miljardair zei: ‘Natuurlijk raad ik het gebruik van #Bitcoin aan, en ik en mijn bank werken eraan om de eerste bank in Mexico te worden die accepteer #Bitcoin.’ Mocht het in Mexico niet lukken, dan kan hij dit ook in andere landen proberen aangezien zijn bank filialen heeft door heel Latijns-Amerika.

In een video waarnaar Saylor in zijn tweet verwees, zei Salinas: ‘Bitcoin zou in de portefeuille van elke belegger moeten zitten’, hij liet niets heel van fiat-valuta’s en noemde ze een fraude en stinkend. Hij verwijst hierbij naar de snelle waardevermindering van de Mexicaanse, Venezolaanse, Argentijnse en Zimbabwaanse valuta als bewijs.

Vrienden op hoge plekken

De waarschuwing van de minister van Financiën lijkt dus gericht op de miljardair. Salinas heeft vrienden op hoge plekken, hij is een bondgenoot van de MORENA-partij van president Andres Manuel Lopez Obrador. De magnaat had eerder een MORENA-rekening gesteund die de Bank of Mexico zou hebben gedwongen buitenlands geld op te kopen in een poging migranten en toeristen te helpen bij het repatriëren van Amerikaanse dollars.

De rekening, die grotendeels ten goede kwam aan Azteca, een van de grootste remittanceverwerkers van het land, werd uiteindelijk herzien, maar niet voordat het vertrouwen in het financiële systeem van het land werd aangetast. De autoriteiten zeiden namelijk dat dit de centrale bank zou kunnen dwingen om witgewassen drugsgeld aan haar reserves toe te voegen.

Volgens Forbes magazine is Salinas geen kleine jongen. Met een vermogen van meer dan 15,8 miljard dollar is hij de 166e rijkste persoon ter wereld en de op twee na rijkste persoon in Mexico. Zijn zakenimperium omvat de op een na grootste Mexicaanse tv-zender, TV Azteca, en winkelketen Grupo Elektra.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.