Verrassing: SEC stelt beslissing over bitcoin ETF van Bitwise en VanEck uit

Eigenlijk had dit net zo goed een kop uit 2018 kunnen zijn. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) stelt haar uitspraak over twee bitcoin ETF aanvragen wederom uit. Het gaat om de aanvraag van Bitwise en de gezamenlijke aanvraag van VanEck en SolidX. Dit meldde de SEC afgelopen vrijdag, 29 maart. De SEC heeft geen reden voor dit uitstel gegeven.

Een ETF staat voor Exchange Trade Funds. Een bitcoin ETF volgt nauwgezet de koers van bitcoin. Investeerders hoeven met een ETF niet direct bitcoin te kopen en geen wallet aan te maken, maar kunnen wel indirect speculeren op de koersbeweging. Volgens sommige cryptocurrency experts kan het accepteren van een bitcoin ETF leiden tot meer aandacht voor bitcoin onder institutionele beleggers.

Aanvraag van Bitwise

Op 15 februari publiceerde de SEC de aanvraag van Bitwise in het federale register. Vanaf die dag had de SEC 45 dagen de tijd om een eerste beslissing te nemen. De deadline verstreek op 1 april (geen grap). De SEC maakte haar beslissing echter een paar dagen eerder al bekend. Afgelopen vrijdag werd namelijk bekend dat ook deze uitspraak opnieuw vooruitgeschoven wordt.

Dit betekent dat de SEC opnieuw 45 dagen de tijd heeft om te reageren op het voorstel van Bitwise. Om precies te zijn maakt de SEC op 16 mei een beslissing over de aanvraag van Bitwise. De volgende opties zijn dan mogelijk:

  • De SEC accepteert het voorstel
  • De SEC keurt het voorstel af
  • De SEC stelt haar beslissing opnieuw uit (opnieuw 45 dagen)

Het is dus ook waarschijnlijk dat de SEC haar definitieve uitspraak opnieuw uitstelt. In principe kan de SEC dit blijven doen, totdat er 240 dagen na 15 februari zijn verstreken. Dan is de harde deadline en moét de SEC accepteren of weigeren.

Aanvraag van VanEck en SolidX

De aanvraag van VanEck en SolidX kwam later in het federale register, namelijk op 20 februari. Dit houdt in dat de SEC ook iets langer heeft voor de volgende beslissing. Dezelfde regels gelden met betrekking tot het maken van een uitspraak, alleen heeft de SEC nu tot 21 mei voor de volgende uitspraak. En ook dan is het goed mogelijk dat de commissie haar uitspraak weer uitstelt.

Komt er dit jaar nog een bitcoin ETF?

De meningen verschillen of er dit jaar nog een bitcoin ETF op de markt komt. Sommige experts hebben er minder vertrouwen in, anderen meer. Advocaat Jake Chervinsky van advocatenkantoor Kobre Kim ziet de toekomst in ieder geval rooskleurig in. In een interview met Coindesk vertelt hij: ‘Het is mogelijk dat tien maanden van ontwikkeling in het crypto- ecosysteem voldoende is om een goedkeuring van een bitcoin ETF te rechtvaardigen.’

We wachten het af! We houden je op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.