95% commerciële banken tegen digitale valuta van Centrale Bank (CBDC)

De American Bankers Association (ABA) is het niet eens met de plannen van de Amerikaanse centrale bank om een eigen digitale valuta te lanceren. De ABA vertegenwoordigt de belangen van meerdere Amerikaanse commerciële banken.

Wat is een digitale valuta van de centrale bank?

Zo’n digitale valuta van een centrale bank wordt een CBDC genoemd. CBDC staat voor Central Bank Digital Currency. Sommige centrale banken zijn al bezig met de ontwikkeling van een eigen coin, terwijl andere centrale banken er op zijn minst al over spreken. De Amerikaanse centrale bank zit nog in de overlegfase, net als de Europese centrale bank trouwens.

Zonder bitcoin en de blockchain technologie zouden er nooit plannen zijn voor een CBDC, het grote verschil met bitcoin is echter dat er centrale sturing aanwezig is. Het monetaire beleid van een land wordt namelijk uitgestippeld door een centrale bank.

Het is geen vereiste dat een CBDC op een blockchain draait. Veel centrale banken hebben daar wel de mond van vol en blockchain biedt de technologische architectuur om de transacties van alle bedrijven en burgers bij te houden.

Voordelen zijn niet duidelijk

“De vermeende voordelen van een digitale valuta van de Amerikaanse centrale bank zijn onzeker en zullen waarschijnlijk niet worden gerealiseerd, terwijl de kosten reëel en acuut zijn”, schreef de ABA aan het Amerikaanse ministerie van Handel.

Geen commentaar meer mogelijk

Het ministerie van Handel had in mei een verzoek om openbaar commentaar ingediend als reactie op het uitvoerend bevel van president Biden in maart waarin federale agentschappen werden opgeroepen om te rapporteren over digitale activa. Er kon tot dinsdag 5 juli commentaar geleverd worden.

“De uitgifte van een CBDC zou ons bank- en financiële systeem fundamenteel opnieuw bedraden door de relatie tussen burgers en de Federal Reserve te veranderen”, schrijft de ABA.

“Er zijn ook belangrijke afwegingen die gemaakt moeten worden tussen verschillende ontwerpkeuzes. Deze afwegingen zullen waarschijnlijk veel van de belangrijkste doelen van een CBDC ondermijnen en het voor een CBDC in wezen onmogelijk maken om alle verschillende doelen te vervullen waarvoor het momenteel wordt besproken.”

Wat is de American Bankers Association?

De ABA is geen kleine speler en wordt beschouwd als de grootste financiële handelsgroep in de Verenigde Staten. De vereniging is opgericht in 1875 en ze lobbyen voor banken van alle soorten en maten, waaronder gemeenschapsbanken, regionale en geldcentrumbanken, spaarverenigingen, onderlinge spaarbanken en trustmaatschappijen.

De leden vertegenwoordigen samen meer dan 95 procent van de financiële sector en hebben gezamenlijk 13,5 biljoen dollar aan activa onder beheer. Al deze leden zien een CBDC als een bedreiging voor hun verdienmodel, dus de kritiek van de ABA moet je niet zien als een altruïstische actie, maar als lijfsbehoud. Vergelijk het maar met hoe centrale banken ageren tegen bitcoin.

Geen privacy meer voor gebruikers

Een veelgehoorde kritiek is dat een CBDC van de Federal Reserve ervoor zorgt dat consumenten en commerciële banken geen vinger meer in de pap hebben, dit is volgens critici een bedreiging voor deze banken en voor de financiële privacy van individuen.

Een voorbeeld hiervan is hoe China zijn CBDC wil inzetten: gebruikers krijgen een gelimiteerde tijd om deze digitale valuta uit te geven in bepaalde sectoren van de maatschappij. Geven burgers hier geen gehoor aan, dan verdwijnt het geld van de rekening.

Cryptocurrency tegen CBDC

Niet alleen de banken zijn tegen een CBDC, ook vertegenwoordigers uit de crypto-industrie lieten van zich horen. Denk hierbij aan de Blockchain Association, de Chamber for Digital Commerce en de Association for Digital Asset Markets.

Overigens was de Chamber for Digital Commerce, zeg maar de digitale variant van onze KVK, nog redelijk mild: “De Amerikaanse CBDC moet worden ontworpen als aanvulling op andere vormen van digitaal geld die al zijn ontwikkeld.”

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.