Veel coronacheques van 1.200 dollar uitgegeven aan bitcoin, data laat verviervoudiging zien
Deze week ontvangen veel Amerikanen een bedrag van 1.200 dollar van de Amerikaanse belastingdienst. Dit bedrag is bedoeld als een steuntje in de rug tijdens deze coronacrisis.
Volgens gegevens van Brian Armstrong, de CEO van de Amerikaanse cryptobeurs Coinbase, is het aantal stortingen van 1.200 dollar deze week meer dan verviervoudigd.
— Brian Armstrong (@brian_armstrong) April 16, 2020
Causaal verband
Je moet vaak voorzichtig zijn met te snel causale verbanden trekken, maar nu kun je met grote zekerheid aannemen dat het een heeft geleid tot het andere. De uitbetaling van die 1.200 dollar valt samen met de piek in 1.200 dollar betalingen op Coinbase.
De Amerikaanse belastingdienst is onlangs begonnen met het verzenden van betalingen aan bijna 80 miljoen mensen. Amerikanen komen in aanmerking als hun jaarlijks bruto inkomen niet hoger is dan 75.000 dollar.
Fintech sneller dan banken
De meeste traditionele banken zullen deze of volgende week beginnen met het storten van het geld van de belastingdienst op de rekeningen van klanten, maar sommige fintech-start-ups versnellen de betalingen.
Stuart Sopp, CEO van Current verteldt tegen CNBC: ‘In plaats van te wachten, gebruikten we ons eigen geld, onze balansen om die klanten zo snel mogelijk te crediteren. Voorlopig accepteren we het kredietrisico van de Amerikaanse schatkist en de belastingdienst.’
Jonge generatie koopt bitcoin
Current is onderdeel geld beheren voor een nieuwe generatie en is anders dan een traditionele bank. Het is denkbaar dat hun jongere klantenbestand meer affiniteit heeft met bitcoin dan klanten van een gewone bank.
Dit blijkt niet direct uit gegevens van een enquête die ze hielden onder hun klanten. Ongeveer 16% van het ontvangen geld wordt uitgegeven aan voedsel, inclusief afhalen en bezorgen. Nog eens 9% van de uitgaven ging naar boodschappen en 10% ging naar benzine.
En dit is misschien wel het meest sprekend voor de doelgroep van Current: 5% van het geld wordt besteed aan videogames.
Een verzekering tegen fiatgeld
Bitcoin is niet terug te vinden in de enquête van Current. Het is op dit moment dan ook geen eerste levensbehoefte (maarja, dat zijn videogames ook niet). Toch vind je op social media een hele reeks aan berichten waarop mensen aangeven crypto te kopen met hun 1.200 dollar.
Een deel van deze kopers speculeert op volatiele prijsbewegingen, maar er is ook sprake van ideologisch koopgedrag.
Shehan Chandrasekera schreef voor Forbes een soort beginnersgids voor iedereen die dit gratis geld wil gebruiken om cryptocurrency te kopen. Zijn conclusie:
‘Er zijn geen beperkingen aan de manier waarop je je stimuluscheck kunt besteden. Als je het geld in cryptocurrency investeert, zorg er dan voor dat je voor de belastingdienst gedetailleerde gegevens bijhoudt.’