Waarom morgen een belangrijke dag is voor Ethereum: upgrade maakt $34 miljard aan ETH vrij

Ethereum staat op woensdag 12 april voor de grootste upgrade van het protocol sinds de Merge die het afgelopen jaar plaatsvond. Met de Merge stapte Ethereum over van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake. Tot nu toe is het echter niet mogelijk geweest om Ethereum te unstaken uit het Proof-of-Stake contract, maar daar komt morgen verandering in.

18 miljoen Ethereum

Op dit moment zitten er ongeveer 18,1 miljoen Ethers vast in het Proof-of-Stake contract van de Beacon Chain. Die munten dragen tegen de huidige koers van 1.922 dollar een totale waarde van 34,94 miljard dollar. Bijna 15 procent van alle Ethereum tokens zitten op dit moment vast in het Proof-of-Stake contract.

Dat betekent dat die munten op dit moment nog niet eens op de markt kunnen komen. Met de Shapella-upgrade van morgen komt daar verandering in. Stap voor stap kunnen stakers dan de ruim 18 miljoen Ethereum die nu in het contract zitten losmaken en verkopen.

Volgens de analisten van CryptoQuant hoeven we ons echter geen zorgen te maken over een gigantische verkoopgolf. “Meestal zie je verkoopdruk als de markt op gigantische winsten zit, wat nu niet het geval is voor de Ethers die in het staking-contract zitten”, aldus CryptoQuant.

Verder wijst het blockchain-analysebedrijf erop dat niet alle Ethers op hetzelfde moment losgemaakt en verkocht kunnen worden. Het kan alles bij elkaar wel één jaar duren voordat alle Ethereum is opgenomen vanuit het netwerk.

In de plus

De grote upgrade voor Ethereum staat voor morgen op het programma, maar het lijkt erop dat de markt zich daar weinig zorgen over maakt. Vooralsnog staat Ethereum voor vandaag namelijk op een plus van 3,54 procent. Daarmee tikt het een koers van 1.924 dollar aan en staat het voor de afgelopen zeven dagen zelfs op een plus van 6,19 procent.

Er zijn zelfs analisten die verwachten dat de hoeveelheid Staked Ethereum toeneemt na de Shapella-upgrade. Op dit moment is het immers nog niet mogelijk om Ethereum uit het staking-contract te halen, waardoor sommige investeerders misschien nog bang zijn om hun kapitaal te staken.

Als zij straks zeker weten dat het mogelijk is om Ethers ook weer los te koppelen, dan is de stap om te staken kleiner. Verder is het belangrijk om te weten dat er een maximale hoeveelheid Ethers per dag losgemaakt kan worden uit het Proof-of-Stake contract. Er is een gelimiteerde hoeveelheid van verzoeken mogelijk die momenteel op 115.200 ligt.

Wat dat betreft lijkt de kans klein dat er een correctie aankomt, zeker als je kijkt naar de koersprestaties van vandaag, die eerder op het tegenovergestelde wijzen. Die bijna 35 miljard dollar aan Ethereum komt immers ook niet meteen helemaal vrij.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.