Wat zijn Cryptokitties?

Op een benefietveiling in april is ruim 15.000 dollar opgehaald met de verkoop van Cryptokitties. Dit bedrag gaat naar een kinderziekenhuis in Seattle. Maar wat zijn Cryptokitties en waarom zijn ze zoveel waard?

Een game op de blockchain: waarom?

Stel je voor: je bent een game-ontwikkelaar en je hebt een spelletje ontwikkeld waarin de speler van alles moet verzamelen. Je wil dan natuurlijk niet dat die verzamelobjecten makkelijk te vervalsen zijn. Niet alleen is het spel dan wel heel makkelijk te winnen. Er kan ook een handel in nep-objecten ontstaan.

Digitale games kunnen de technologie achter de bitcoin, blockchain, gebruiken om dit probleem te voorkomen. De ontwikkelaar van bitcoin moest namelijk een vergelijkbaar probleem oplossen toen hij/zij de bitcoin bedacht.

Hij wilde voorkomen dat zijn digitale munt door een hacker vervalst of gekopieerd kan worden. Door decentraal en openbaar bij te houden wie hoeveel bitcoins bezit kan de munt nooit vervalst worden. Transacties met nepmunten zouden namelijk meteen door de mand vallen.

Dit is ook hoe ‘blockchaingames’ werken. Zij creëren hun verzamelobjecten op de blockchain als een zogeheten token. Net als de bitcoin is deze token een munt op een blockchainnetwerk. Aan deze munt wordt vervolgens een verzamelobject gekoppeld.

Hierdoor kan iedereen zien hoeveel verzamelobjecten er zijn en wie de eigenaar is. De objecten zijn opgeslagen in een wallet en ook die is door iedereen in te zien. Hierdoor zijn de objecten niet te vervalsen. Je krijgt dan overigens niet de naam maar het walletadres van de eigenaar te zien.

Wat zijn Cryptokitties?

Cryptokitties zijn digitale verzamelobjecten uit een gelijknamige game. Het eigendom van deze digitale diertjes is op de blockchain vastgelegd. Hierdoor zijn ze niet te kopiëren of te vervalsen. Een soort Tamagotchi op de blockchain.

Een aantal eigenaren heeft hun digitale beestjes bij de benefietveiling verkocht voor het goede doel. Sommige digitale katten zijn schaarser en daardoor waardevoller dan anderen. Dat komt bijvoorbeeld doordat er verschillende generaties kitties zijn. De waarde van een Cryptokitty wordt voor een groot deel bepaald door de generatie waaruit de kittie komt.

Zo zijn er ‘generation zero’ kitties. Deze behoren tot de eerste 50.000 cryptokitties die ‘geboren’ zijn. In tegenstelling tot traditionele verzamelobjecten kan je cryptokitties namelijk ‘fokken’. Op deze manier ontstaan er meerdere generaties van de digitale diertjes.

Omdat er maximaal 50.000 ‘generation zero’ kittens gecreëerd zijn, zijn deze schaars. Hoe ‘vroeger’ de generatie, hoe hoger de prijs voor een kitten. Zo werd in maart van dit jaar nog een kitten voor 140.000 dollar verkocht!

Het online spel was zelfs zo populair dat het afgelopen december de Ethereumblockchain tijdelijk heeft platgelegd. Door de enorme vraag naar ether had het netwerk het al behoorlijk zwaar. Toen er ook nog eens een ware hype rondom de cryptokitties ontstond kon het netwerk het even niet meer aan en lag het even plat.

‘Purrrrrfecte’ opbrengst

Even terug naar de veiling van afgelopen april. Coindesk kondigde vorige week de resultaten van een Cryptokittyveiling aan.

Het initiatief is in april opgezet door ‘Bella’s Kitty Den’. Dit is een online marktplaats voor de digitale poesjes. De tienjarige Bella runt het platform samen met haar vader. Volgens een woordvoerder van Cryptokitties heeft Bella de veiling vooral opgezet om iets goeds te doen met de kitties die ze had.

De verkoop van alle 370 Cryptokitties resulteerde in een opbrengst van ruim 21,6 ether. Omgerekend zo’n 15.000 dollar. Het team achter Cryptokitties hoopt dat deze actie anderen inspireert om hetzelfde te doen.

Wil je ook Cryptokitties? Kijk dan op www.cryptokitties.co.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.