Wordt Brazilië het volgende land dat bitcoin erkent als betaalmiddel?

Een Braziliaans congreslid heeft op vrijdag een wetsvoorstel ingediend om bitcoin als betaalmiddel te erkennen. Brazilië zou hiermee het derde land ter wereld kunnen worden, samen met El Salvador en de Centraal-Afrikaanse Republiek, dat bitcoin (en misschien andere crypto) als wettig betaalmiddel accepteert.

Crypto in het wetboek

Dit gebeurde nog voor de crash van gisteren, maar kwam aan het licht toen Finbold hierover schreef. Met zo’n grote crash nog vers in het achterhoofd, zou het niet gek zijn als dit wetsvoorstel meteen van de tafel wordt geworpen. De volatiliteit is voor velen te heftig en vaak een argument tegen bitcoin en andere cryptocurrency’s.

Het wetsvoorstel komt van de federale afgevaardigde Paulo Martins. Hij presenteerde het wetsvoorstel aan de leden van het Nationaal Congres, en wil crypto als volgt omschrijven in het Braziliaanse wetboek:

“Crypto, opgevat als digitale representaties van waarde die, niet zijnde geld, met hun eigen meeteenheid, elektronisch worden verhandeld door het gebruik van cryptografie en in de context van gedistribueerde grootboektechnologieën, gebruikt als een financieel activum, een ruil- of betaalmiddel, een instrument voor toegang tot goederen en diensten of investering.”

Er wordt dus niet uitsluitend gepraat over bitcoin, maar over alle cryptovaluta.

Brazilië en crypto zijn geen vreemden

Als de Brazilianen hiermee instemmen, zal het land wel in de voetsporen kunnen treden van de bitcoin-pioniers El Salvador en de Centraal-Afrikaanse Republiek. Dit zijn twee landen die in één jaar tijd allebei bitcoin erkenden als wettig betaalmiddel.

Het land heeft al vaker positief jegens bitcoin, ethereum en andere crypto gestaan. Het is nog niet heel lang geleden dat er in Brazilië een Bitcoin- en Ethereum ETF op de markt kwam. Dit is een fonds die de koers van deze cryptocurrency’s volgt, zo kunnen grote investeerders via een kleine omweg in crypto investeren.

Daarnaast is de Braziliaanse centrale bank ook al bezig met een eigen cryptomunt; een zogenaamde Central Bank Digital Currency (CBDC). Deze wordt, als we de president van de bank mogen geloven, dit jaar misschien nog gelanceerd.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.