Belanghebbende Ripple (XRP) welkom bij rechtszaak, amici-status behouden

Advocaat John Deacon is weer welkom bij de rechtszaak van SEC tegen Ripple. De SEC had een bezwaar tegen zijn aanwezigheid ingediend bij de rechter, maar deze is afgewezen.

Deaton vertegenwoordigt 70 duizend XRP-investeerders. Advocaat James K. Filan deelde het nieuws op Twitter.

Experts van SEC in twijfel trekken

Ripple behoudt hiermee zijn amici-status, amici is Italiaans voor vrienden en in deze context gaat het om een onafhankelijke adviseur. Advocaat John Deaton mag niet zelf als expert optreden, maar kan wel vraagtekens zetten bij de experts waar de SEC mee komt.

Volgens bovenstaande brief, “kan Amici nu niet deelnemen aan de expertuitdaging, maar kan ze een aanvraag indienen om bij de deskundige van de SEC een verzoek in te dienen bij het kort geding.”

Zes vrienden welkom in rechtszaak Ripple

Vorig jaar diende advocaat John Deaton een petitie in om tussenbeide te komen in de SEC-rechtszaak tegen Ripple. Het verzoek van Deaton werd afgewezen, maar de rechtbank kende zes XRP-houders de amici-status toe. Dit betekent dat ze als “vrienden van de rechtbank” bij de zaak betrokken zouden zijn en dat ze vooraf door de voorzitter van de rechtbank goedgekeurde stukken zouden indienen. Maar de SEC wilde ook deze zes weren om betrokken te raken bij de rechtszaak.

John Deaton gaf echter niet op en schreef nog een brief aan de leden van de House Financial Services Committee waarin hij beweerde dat de actie van de SEC problemen had veroorzaakt voor investeerders.

SEC wil geen investeerders bij rechtszaak

De SEC verzocht rechter Torres om de amici-status destijds toch tegen te houden:

“De motie moet worden afgewezen, en op grond van de ruime discretie van het Hof om de verschijning van amici toe te staan ​​of te weigeren. Deaton moet worden uitgesloten van het doen van aanvullende aangiften of anderszins deelnemen aan deze zaak. De SEC kan de rechtbank om verdere verlichting vragen in het licht van het recente gedrag van Deaton en zijn volgelingen.”

John Deaton reageerde uiteraard positief op het besluit omdat hij van mening is dat de investeerdersgemeenschap gewaardeerd en gerespecteerd moet worden.

Rechtszaak belangrijk voor hele crypto-sector

Het is een belangrijke rechtszaak, niet alleen voor Ripple, maar voor de hele crypto-industrie. Zeker ook omdat de regulering van de cryptocurrency-industrie hoog op de agenda prijkt in Washington nadat president Joe Biden een uitvoerend bevel voor regulering van crypto ondertekende. Volgens Ripple staat de toekomst van de sector op het spel.

Als Ripple wint, zou het de SEC dwingen zijn vijandige houding ten opzichte van de hele crypto-industrie te veranderen. Maar als de SEC echter wint, zou dit zeker de deur kunnen openen voor een overvloed aan nieuwe rechtszaken tegen andere crypto-gerichte bedrijven.

De SEC lijkt zich te gedragen alsof ze de rechtszaak al hebben gewonnen. Afgelopen week werd namelijk bekend dat ze maar liefst negen cryptocurrency’s als security’s hebben bestempeld.

Ripple CEO blaakt van vertrouwen

Ripple CEO Brad Garlinghouse besprak de rechtszaak een maand geleden in een interview met Axios tijdens het Collision 2022-evenement. Hij is er vrij zeker van dat Ripple de rechtszaak zal winnen:

“Ik denk dat we winnen omdat ik denk dat de feiten aan onze kant staan. Ik durf dat te wedden omdat de wet aan onze kant staat.”

Hij voegde eraan toe: “Het is frustrerend dat het zo lang duurt. Ik denk dat er veel bedrijven zijn die beseffen hoe belangrijk deze zaak is voor de hele industrie.”

Als Ripple de zaak toch verliest, dan is hij van plan om het bedrijf naar een ander land te verhuizen, buiten de jurisdictie van de SEC.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.