Zaterdag longread: Een bitcoin rekening kan niet worden bevroren

Donderdagmiddag werd bekend dat de bankrekeningen van één van de grootste anti-corruptieorganisaties in Rusland werden bevroren door de Russische overheid. De organisatie heet Anti-Corruption Foundation (FBK) en wordt geleid door Alexey Navalny, een Russische advocaat, politiek activist en oppositieleider.

Rekeningen bevroren

De details zijn nog niet helemaal duidelijk, maar het lijkt erop dat de bankrekeningen van Navalny en de FBK allemaal zijn bevroren. Bovendien zijn de afgelopen weken politie-invallen gedaan bij veel advocaten die met de stichting hebben gewerkt. De aanleiding is een strafzaak van de Russische overheid tegen de FBK wegens vermeend witwassen van geld.

Russische functionarissen beschuldigen FBK-personeel bewust geld van verschillende mensen aan te nemen, via geldautomaten op hun persoonlijke rekeningen te storten en het geld vervolgens naar de FBK over te maken. Het zou gaan om een bedrag van ongeveer 15 miljoen dollar vanaf 2016.

Geen controle over je geld

Hoewel het moeilijk is om te achterhalen wiens verhaal waar is, kan je wel twee conclusies trekken:

  1. Fysiek geld geniet nog steeds de voorkeur bij witwassers. Ongeacht of de FBK daadwerkelijk geld heeft witgewassen, de overheid weet dat dit de aangewezen methode is voor witwassers. Contant geld is moeilijk te traceren en het is relatief simpel om grote bedragen in kleine transacties te verdelen over een periode van meerdere jaren.
  2. Je verliest controle als je geld op een bank stort, en je je rijkdom overdraagt aan iemand anders. Dat is precies wat je doet als je geld op een bankrekening stort. De bank neemt je geld aan en gebruikt het voor andere doeleinden. Maar de bank kan ook worden gedwongen om je account te bevriezen door juridische druk zoals in dit scenario.

Leren van crisis in Cyprus

Over dit tweede probleem wordt niet genoeg gesproken. Je zou kunnen zeggen dat alleen criminelen en dissonanten het risico lopen dat hun rekeningen kunnen worden bevroren, maar dat klopt niet helemaal.

Een goed voorbeeld voltrok zich voor onze ogen in 2012 in Cyprus. Bewoners van het eiland kregen te maken met een eenmalige bankheffing (in wezen een belasting). Dit was een soort laatste wanhoopspoging van de overheid om meer geld binnen te harken. Dit werkt uiteraard een anti-overheidssentiment in de hand, maar nog belangrijker is dat burgers geen controle meer hadden over hun geld. Het vertrouwen om je geld op een vertrouwde en veilige manier op te slaan, is hierdoor gedaald.

Not your keys, not your bitcoin

En dan nu het bruggetje naar bitcoin. Not your keys, not your bitcoin. Als je net als bij euro’s, dollars of andere fiatvaluta je bitcoin bij een derde partij (zoals een exchange) opslaat dan negeer je een van de mooiste eigenschappen waar bitcoin voor gebouwd is. Door je private keys niet uit handen te geven, maar te koppelen aan je eigen, persoonlijke wallet, heb je altijd volledige controle over je bitcoin. Hierdoor zorg je ervoor dat je niet wordt blootgesteld aan de systematische risico’s die voorkomen in het reguliere bankensysteem.

Elke keer als je in het nieuws hoort of leest over rekeningen die worden bevroren, onthoud dan dat dit iedereen kan overkomen. Je hoeft geen crimineel te zijn of in een land te wonen waar veel corruptie heerst. Overigens zijn er meer risico’s dan dat je geld bevroren wordt. Je privacygegevens staan ook op het spel.

Twee voorbeelden van afgelopen week: Binance wordt afgeperst voor 300 bitcoin omdat een hacker claimt van 60.000 klanten afbeeldingen van paspoorten te hebben gestolen. ABN AMRO moet van De Nederlandse Bank al zijn klanten doorlichten tegen financiële criminaliteit.

Voor alle duidelijkheid: dit artikel is niet bedoeld om te waarschuwen voor een wereldwijde bankencrisis, of voor één of andere catastrofale gebeurtenis. Dit artikel is bedoeld om bewustzijn te creëren voor een betere oplossing dan je geld op een bank te bewaren.

Met bitcoin ben je je eigen bank en heb je de risico’s zelf in de hand.

Koop Bitcoin


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Mooie woorden en gedachten maar Bitcoin is nog steeds geen wettig betaalmiddel. Bij diefstal kun je zelfs geen aangifte doen bij de politie.
    Cryptocurrency gaan het monetaire stelsel wijzigen maar dat zijn niet de huidige cryptocurrency. Bitcoins zijn ongeleide virtuele digitale ‘munten’ (voor hen die het accepteren).
    Manipuleren van de koers is toegestaan en daarom zullen overheden en centrale banken alles doen om deze witwassystemen tegen te werken.
    Het doel van de Bitcoin is door het ‘succes’ teniet gedaan als zijnde digitaal betaalmiddel en is een speculatieobject geworden waarbij malloten denken dat de koers in ECHT geld $ 100.000 of zelf een miljoen gaat worden en waar baseren ze dat op? Uit de hoop rijk te worden van andere malloten die tegen die koers nog gaan instappen.
    MAAR als het geloof in de Bitcoin verdwijnt zijn er alleen verkopers en in een lege kopersmarkt zal de koers (in ECHT geld) instorten.
    Dus geniet nog even van de virtuele gederfde winst en laat bovenstaande eens bezinken.
    Geloof mij maar dat enkele partijen de koers manipuleren en behoorlijke winsten wekelijks opstrijken (is toegestaan) tot de bom barst.
    Maar dat moment komt sneller dan je denkt en wat zijn die miljoenen bits dan nog waard € 2,00?
    Denk in bakstenen, goud, auto’s of tulpenbollen
    Wellicht de tulpenbollen crisis uit de 17de eeuw nog eens lezen. Heeft heel veel gelijkenis met de huidige cryptocurrency hype.
    Veel wijsheid

    Soms is een tegengeluid zinvol!

    11 augustus 2019
  • One word, *CAREFUL* these r the saints.
    Very *WEIRD* issue.

    11 augustus 2019
  • Ik vind het ongepast om iets wat overduidelijk politieke vervolging is als voorbeeld voor uw witwasscenario te gebruiken.

    Vrijheid voor Rusland! Weg met Poetin.

    11 augustus 2019
  • geld kan je ook zelf bewaren op een geheime locatie
    voeld voor mij fijner en weet het altijd te vinden.

    11 augustus 2019