Zcash hard fork zorgt ervoor dat zelfs minen een privé aangelegenheid wordt

Privacy munt Zcash heeft met succes een hard fork meegemaakt waardoor de geplande netwerkupdate Heartwood is doorgevoerd. Door deze update kunnen miners, naast andere nieuwe functies, ook coinbasetransacties op een privé-adres ontvangen.

Heartwood werd op donderdag uitgevoerd

De hard fork werd op 16 juli op blok 903.000 doorgevoerd aldus het Electric Coin Company (ECC), de ontwikkelaar achter het project. Heartwood werd goedgekeurd door zowel de ECC als de Stichting Zcash.

De update bevat twee Zcash Improvement Proposals (ZIP’s). De eerste is Shielded Coinbase (ZIP 213) en brengt langverwachte privacy oplossingen voor Zcash (ZEC) miners. Flyclient (ZIP 221) voegt steun toe voor lichtgewicht klanten die transacties verifiëren.

Heartwood is de vierde hard fork van de privacymunt sinds de lancering eind 2016. Zcash werd voor het laatst in  december 2019 geüpdatet met hard fork Blossom.

Josh Cincinnati van de Zcash Foundation:

‘De Zcash Foundation is opgewonden om de Heartwood Zcash upgrade te ondersteunen met de ECC, en blij dat gebruikers binnenkort in staat zullen zijn om verbinding te maken met het Zcash netwerk met behulp van Zebra, een alternatieve, consensus-compatibele Zcash implementatie gebouwd door de Foundation.’

Afgeschermde coinbasetransacties

Miners spelen bij Zcash (net als bij bitcoin) een belangrijke rol. Zij voegen blokken toe aan de blockchain en krijgen daar een beloning voor. Deze beloning zijn eigenlijk nieuw geminede coins en worden coinbasetransacties genoemd. Door de update kunnen deze beloningen op een afgeschermd Zcash adres geclaimd worden. Afgeschermde adressen verdoezelen informatie zoals bedragen, adressen en het gecodeerde memoveld.

Dit is een langgekoesterde ambitie van het Zcash-team. Anonieme coinbasetransacties staan al sinds het begin van Zcash op de roadmap. Nathan Wilcox van ECC zegt hierover:

‘Door deze update kan een miner of een miningpool ervoor kiezen dat als ze de coinbasetransacties verplaatsen, dit af te schermen. Een praktisch voorbeeld is als een miningpool beschermde betalingen doet aan miners die meewerken aan die pool.’

Flyclient

Flyclient stelt gebruikers in staat om transacties te verifiëren met de kleinst mogelijke hoeveelheid informatie. Je hebt alleen de blockheader nodig, in plaats van informatie over de volledige inhoud van het blok.

De ZIP heeft een aantal positieve gevolgen voor ontwikkelaars: Het is mogelijk om met andere blockchains samen te werken,  zoals met het Ethereum-netwerk, en biedt bescherming voor lichte cliënten. Het ECC kondigde op de laatste DevCon plannen aan om projecten te starten op de Ethereum blockchain.

‘Op dit moment heb je een volledige Zcash node nodig om volledige privacy te krijgen. Onze ZIP helpt lichte clients te beschermen tegen kwaadaardige servers en is weer een duwtje in de richting van volledige privacy voor elke wallet.’


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.