Zwitserland publiceert richtlijnen regulatie voor ICO’s

Als eerste land ter wereld publiceert de Zwitserse Autoriteit Financiële Markten (FINMA) concrete richtlijnen ter regulatie van ICO’s (Initial Coin Offerings). Dit maakten zij afgelopen vrijdag bekend in een officiële aankondiging op hun website. In de richtlijnen kunnen organisaties onder andere vinden welke stappen er nodig zijn om een nieuwe token uit te geven.

Toestemming

Wat houden de nieuwe richtlijnen (te downloaden als PDF) dan in? Simpelweg kunnen organisaties in Zwitserland nu niet meer een ICO beginnen zonder toestemming van de FINMA. Het publiceren van een ICO komt daarmee volledig onder toezicht van de FINMA. Organisaties kunnen een verzoek indienen bij de Zwitserse autoriteit en dienen hiervoor een fee te betalen. In het verzoek dienen zij uitgebreide informatie te leveren over het komende product, de nieuwe cryptomunt en de ontwikkelaars van het project.

De nieuwe regeling geldt ook voor bestaande ICO’s in Zwitserland. Deze vallen vanaf nu ook onder toezicht van de FINMA, en zullen worden gecontroleerd op verdachte activiteiten.

Categorieën cryptomunten

Een ander belangrijk punt van de richtlijnen is het onderverdelen van tokens in verschillende categorieen. De FINMA onderscheid nu tokens voor betaling (payment tokens), voor het uitwisselen van goederen en informatie (utility tokens) en voor het handelen in in assets (asset tokens). Hiermee geven zij wel aan dat er overlap mogelijk is tussen verschillende soorten tokens. Dit worden ook wel hybrid tokens genoemd.

Wat wil de FINMA hierin bereiken?

In de aankondiging kunnen we terugvinden dat de Zwitserse Autoriteit Financiële Markten veel waarde hecht aan transparantie: ‘Creating transparency at this time is important given the dynamic market and the high level of demand’.

De nieuwe richtlijnen vormen daarnaast een onderdeel van de anti-witwas wetgeving in Europa. De FINMA hoopt met deze regulering van ICO’s het witwassen van gelden en het financieren van terrorisme tegen te gaan. Doordat organisaties verplicht worden om aanvullende informatie te geven, zal het niet meer mogelijk zijn om anoniem een ICO aan te bieden.

Belangrijk is dat de nieuwe richtlijnen niet zijn gepubliceerd om het ontwikkelen van nieuwe cryptomunten moelijker te maken. Integendeel, Mark Branson (CEO van FINMA) ziet juist potentieel in de blockchain-technologie: ‘De toepassing van de blockchain-technologie heeft een innovatief potentieel, zowel binnen als ver buiten de financiële markten. Nieuwe blockchain-projecten kunnen echter niet simpelweg de huidige regelgeving omzeilen. Onze evenwichtige aanpak bij het afhandelen van ICO-projecten stelt legitieme innovators in staat om hun projecten te lanceren op een manier die in overeenstemming is met onze wetten, om beleggers en de integriteit van het financiële systeem te beschermen.’

Wat zijn de gevolgen van de regulering?

Hoewel verschillende overheden cryptocurrencies ter discussie hebben gesteld, is Zwitserland het eerste land ter wereld dat een regulering voor het uitbrengen van een ICO concreet heeft gemaakt. Een goede zet?

Aan de ene kant zorgt regulering ervoor dat ontwikkelaars en organisaties moeilijker een ICO kunnen opzetten. Er komt meer papierwerk bij kijken, en organisaties dienen een fee aan de FINMA te betalen voor het verwerken van de aanvraag. Dit kan ervoor zorgen dat het aantal ICO’s in Zwitserlan kan afnemen. Aan de andere kant kan een regulering ook zijn positieve effecten hebben. Doordat ICO’s nu vooraf worden gescreend op het product, de token en de ontwikkelaars, zullen scams verleden tijd zijn. Verdachte projecten die geld afhandig maken van investeerders zullen daardoor niet meer voorkomen.



LINK/EUR 6 september New by BTC_Direct on TradingView.com


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Dit is heel goed nieuws.

    20 februari 2018